Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zaskakujące zjawisko
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: środa, 25 kwietnia 2007 09:27:37
Witam,
Moja hybryda falka "zachowuje się w dziwny sposób". Cały czas rośnie w zaskakującym tempie-od kiedy przestałam ją męczyć-zaglądać do korzeni, kręcić doniczką i dopuszczać się wszystkich grzechów żółtodzioba-oczywiście, to mnie nie martwi, natomiast zaskakujące jest, to ,że zrzuca stare kwiaty jednocześnie z zadziwiającą synchronizacją wypuszcza nowe pąki i rozwija nowe kwiaty. Czy to jest normalne szczególnie o tej porze roku i jak w takim razie zapewnić jej stan spoczynku?
Dziękuję za wszelkie komentarze i pomoc.
Pozdrawiam
Marta

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: środa, 25 kwietnia 2007 12:22:35
Zupelnie niepotrzebne takie zmartwienia- Phalaenopsis nie potrzebuje WYRAZNEGO okresu spoczynku. Zwlaszcza teraz, kiedy jest coraz cieplej rosliny garna sie do zycia.Skoro chc sobie przyrastac i kwitnac to niech tak bedzie- sama radosc.

Jesienia i zima kiedy jest naturalnie chlodniej mozna zmniejszyc czestotliwosc podlewnia, ograniczyc albo zaprzestac nawozenia- wtedy niech odpoczywa.
M.

Autor: Marta
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: środa, 25 kwietnia 2007 12:47:35
Dziekuje za odpowiedz. Tak tez myslalam, ze roslina sama najlepiej wie, co robi i ja nie zamierzam jej w tym przeszkadzac, i niczym sztucznie sterowac.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Marta

P.s. Przepraszam za brak polskich liter.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl