Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  opadające liście - phalenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Bach
E-mail:  
Data: sobota, 14 kwietnia 2007 18:26:04
Mam go chyba od stycznia. Przepięknie sobie kwitł. Kilka tygodni temu w kilka dni zrzucił kwiaty lub przekwitł naturalnie (doświadczenia nie mam). Łodyga szybko uschła. Niestety od kilku dni coś się dzieje - odpada mu liść, żółknie. Podlewam co 1 - 1,5 tygodnia wodą destylowaną z małym dodatkiem nawozu. Korzenie na wierzchu są b. suche. Te w doniczn\ce wyglądają z zewnątrz normalnie. Czy mam go wyjąć i sprawdzić jak jest w środku? Czy to może być przelanie czy jakaś choroba?
Bardo proszę o pomoc!

Autor: Kmicic
E-mail: kmicic@gmx.de
Data: sobota, 19 maja 2007 19:54:23
Twoja ozdobna doniczka jest chyba niepotrzebna zbiera sie za dużo wody . Jestem też począdkującym chodowcą ale moje ozdobna doniczki wyrzuciłem .Mam teraz tylko podstawki !

Autor: Ela
E-mail:  
Data: sobota, 19 maja 2007 21:17:01
Czy na tym stozku wzrostu kolo liscia odpadajacego jest czarna plama czy to efekt zdjecia? Na ktoryms forum wyczytalam ze to moze byc oobjaw gnicia w wyniku zalania stozka wzrostu. Prosze wyjac go z ziemi i obejrzec korzenie

Autor: Bach
E-mail:  
Data: niedziela, 20 maja 2007 23:17:40
Plama była rzeczywiście. I korzenie niestety gniły - widać wcześniej w obi się o niego "bardzo zatroszczyli"... Ten chyba mimo reanimacji ma b. kiepskie szansze. Drugiego za to zdążyłam uratować - nawet kwiatów nie zrzucił po przeprowadzce do keramzytu (też przelany)

Autor: Ela
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 maja 2007 09:04:00
Ja mam 6 phalenophis i zaden nie mial w pelni zdrowych korzeni... niezaleznie od tego czy go kupowalam w kwiaciarni czy w markecie po okazyjnej cenie. Ogladalam doniczki przed zakupem i korzenie te przy sciankach byly ladne i zielone, a po przyjniesieniu do domu okazywalo sie ze korzenie "zagrzebane" w podlozu nadaja sie do wyciecie bo sa brazowe i miekkie, nie wszystkie oczywiscie ale ich czesc niestety tak. Za to Miltonie i Dendrobium kupione na internecie sa w stanie idealnym i to bez dokladniejszego ogladania przed zakupem )I nie wiem czy akurat pechowo trafilam czy to normalne czy to moze moja wina przy kupnie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl