Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  częstotliwość podlewania
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail: karolina-h@tlen.pl
Data: środa, 11 kwietnia 2007 11:14:47
Mam pytanie odnośnie częstotliwości podlewania falków. Wiem, że robi się to po całkowitym przeschnięciu podłoża kiedy korzenie są białe. U mnie następuje to po około 3 tygodniach. Trochę się niepokoje bo na forum czytałam o podlewaniu raz na tydzień a nawet dwa razy w tygodniu. Może jest coś nie tak z podłożem? Na szczęscie kwiat ma się świetnie i ciągle kwitnie. Pozdrawiam.

Autor: aga
E-mail:  
Data: środa, 11 kwietnia 2007 12:00:45
witam
u mnie również przeschniecie podłoża następuje po ok. 3 tygodniach.
latem będzie przesychało szybciej. używam podłoża z orchidsklepiku do storczyków epifitycznych o dużej strukturze. wczoraj zrobiłam dodatkowe otwory w bocznych ściankach doniczki, może to spowoduje, że większy będzie ruch powietrza w podłożu i będzie schło szybciej.
pozdrawiam
aga

Autor: jollka
E-mail: jollka.fm@interia.pl
Data: środa, 11 kwietnia 2007 12:34:48
A u mnie wysycha dość szybko, bo po tygodniu. Może przez wywiercone boczne otwory.
Nawet się trochę martwię, co zrobic podczas 3-tygodniowego urlopu przy tak szybkim wysychaniu. Macie jakieś metody na przeżycie przez storczyki Waszego urlopu, tak by nie za mocno obciążać tym obowiązkiem osoby niedoświadczone Myślalam o postawieniu calej gromady razem przy oknie balkonowym przy misce z wodą, by była wilgoć i chyba zaryzykuję ,oprócz podlania, zostawianie nieco wody na dnie osłonek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl