Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  brązowe krawędzie liści u zygopetalum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: CzarnyKot
E-mail: ula.zimna@gmail.com
Data: poniedziałek, 26 marca 2007 13:56:52
moja roślinka zaczęła jakoś dziwnie wyglądać: jej liście zaczęły na krawędziach robić się brązowe, a od krawędzi "idzie" to w głąb liścia. Dzieje się tak zarówno ze starymi listkami jak i z młodymi pędami. Poza tym na kwiatach na krawędziach też zaczęła się pojawiać jakach brązowa obwódka
Zupełnie nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Dodam że roślina nie jest zraszana a podlewam ją co jakieś 4 dni
Pomocy

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 26 marca 2007 14:15:03
Witam serdecznie !
Wydaje mi się,że podlewanie tej rośliny co 4 dni jest błędem.Zygopetalum magazynuje wodę w pseudobulwach.Roślina ta woli chłodniejsze pomieszczenia - także podlewanie jej co 7 - 10 dni wydaje mi się odpowiedniejsze.Radzę teraz przesuszyć ją ok. 2 tygodni- życzę powodzenia! - Jarek z Kielc.

Data: poniedziałek, 26 marca 2007 14:15:05
Witam serdecznie !
Wydaje mi się,że podlewanie tej rośliny co 4 dni jest błędem.Zygopetalum magazynuje wodę w pseudobulwach.Roślina ta woli chłodniejsze pomieszczenia - także podlewanie jej co 7 - 10 dni wydaje mi się odpowiedniejsze.Radzę teraz przesuszyć ją ok. 2 tygodni- życzę powodzenia! - Jarek z Kielc.

Autor: CzarnyKot.net
E-mail:  
Data: wtorek, 27 marca 2007 19:58:23
hmmm... to muszę spróbować ją przesuszyć. Tylko się trochę boję, bo jak kiedyś podjęłam taką próbę z innym storczykiem to skończyło się to dla niego również niekoniecznie dobrze
A jak się przedstawia sprawa z podlewaniem falków??

Data: środa, 28 marca 2007 10:38:55
Ja swoje falki podlewam 1 raz w tygodniu , latem między podlewaniami sraszam dodatkowo powierzchnię podłoża - wodą destylowaną - życzę powodzenia - Jarek

Data: środa, 28 marca 2007 10:38:58
Ja swoje falki podlewam 1 raz w tygodniu , latem między podlewaniami sraszam dodatkowo powierzchnię podłoża - wodą destylowaną - życzę powodzenia - Jarek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl