Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Brassia-czy dobra na początek?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Orchidmaniak
E-mail:  
Data: środa, 14 marca 2007 21:53:08
Witam.Piszę na forum pierwszy raz.Posiadam kilka hybryd phalaenopsis.Teraz chciałbym spróbować z czymś trudniejszym.Czy brassia rex będzie dobra.Jak oceniacie państwo trudność jej uprawy?Czy wilgotność 60% wystarczy?Mam zamiar umieścić ją na nieogrzewanym wschodnim parapecie.Czy 15 stopni zimą to nie jest za mało?Z góry dziękuję za pomoc.

Autor: Iza T.
E-mail: alebazi@neostrada.pl
Data: czwartek, 15 marca 2007 16:30:23
Posiadam Brasię Rex x gireoudiana już od prawie roku. W uprawie jest prosta. Nie wiem jak będzie z kwitnieniem. Ale pieknie się rozrosła. Puściła wiele młodych pędów. Czekam na pędy kwiatowe pełna nadziei. Dopiero poznaję ją, jej upodobania.W jednym pomieszczeniu ma wilgotnośc 40%, w drugim 60%. Na razie nie widzę różnicy.Zobaczymy co będzie dalej.Szczerze powiem,że łatwiej mi ja hodujesię aniżeli falenopsisy, które dostaja u mnie jakieś plamki a i z kwitnieniem jest różnie.Brasia ma piekne zdrowiutkie liście a kiedy miała pęd z pąkami poradziła sobie pięknie(kupiłam ja z pędem z pąkami) i dlugo bardzo kwitła i pachniała.Polecam ja zatem z całego serca.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 15 marca 2007 17:19:43
Ja bym tam troche przemyslala te sprawe z Brassia. Nalezy ona bowiem do kaprysnych panien i z ponownym zakwitnieciem jest ZAWSZE problem. Wymaga ona niskich temp. podczas zimy i jak ich nie otrzyma, to zgromadzona sile pakuje zamiast w pedy to w nowe przyrosty. Tak wiec salata z niej fantastyczna

Autor: Małgorzata L.
E-mail:  
Data: czwartek, 15 marca 2007 19:15:58
Może na początek lepiej zacząć od krzyżówki brassi np. brassada mivada, kwitnie równie ładnie, wymaga obniżenia temp. w zimie do ok. 10 st. C nocami, ograniczenia podlewania i dobrego oświetlenia ale jest chyba pewniejsza w kwitnieniu.
Moją brassadę mivada można zobaczyć tu:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=12433

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl