Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Basal keiki - oddzielić ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: jollka2
E-mail: jollka.fm@interia.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 18:52:39
Mam takiego falka, ktory zamiast kwitnąć woli sie rozmnażać przez basal keiki. Pierwszy keiki dość szybko sie ukorzenil i czeka na wymianę
Drugi keiki ma ok. pól roku i zero korzeni. Ręce mnie świerzbia , by go wiosną oddzielić, bo roślina-matka ma tylko dwa liście i nie wypuścila nowego od 2 lat. I nic dziwnego skoro ciągle "keikuje".
Przejrzalam rady dot. keiki na forum, ale piszecie głownie o keiki na łodydze, nawet w książce Szlachetko i s-ka piszą tylko o takowych.
Doradźcie, czy mam cierpliwie czekać na ukorzenienie czy ulżyć roslinie matecznej, odciąć keiki i umieścić pod folią?

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 20:43:29
Witam !

Bez korzeni nie ma szans . A może mama nie ma już stożka wzrostu i dlatego produkuje keiki ?

pozdrawiam
Sandra

PS. Niech ktoś wymyśli jakieś dobre tłumaczenie dla "basal keiki" i "rupiculous laelias" please

Autor: jollka
E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2007 20:46:06
A jak poznać, że nie ma stozka wzrostu? I dlaczego mialaby go stracić? Czyżbym w czyms zawinila, to był mój pierwszy storczyk

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 20:53:40
Stożek wzrostu bardzo łatwo jest zalać. Najłatwiej poznać po tym że Phalaenopsis nie wypuszcza już nowych liści a w środku rozety znajduje się stwardniała tkanka.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 28 lutego 2007 22:03:38

Witam,

Według mnie te "basal keiki" to raczej po prostu nowy pęd wzrostowy, zbliźniaczenie, u monopodialnego storczyka, więc może "bliźniak"...

A "rupiculous laelias" to najprościej laelie naskalne

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2007 22:06:19
To bardzo mozliwe, bo rozeta wyglada jakoś nieświezo. No cóż, zobaczymy wiosną, na razie puszcza świeże korzenie. Najwyżej da mi jeszcze kilka keików

E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2007 22:08:16
Basal keiki to cos w rodzaju klonu, więc może "klon ziemny", bo "bliźniak" jakos paskudnie mi sie kojarzy

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: czwartek, 1 marca 2007 10:19:05
Witam!!
Czytałam kiedyś na ten temat, a także miałam tego dowody na moich roślinach
O ile dobrze pamiętam , w tego typu keiki przekształcają się zainicjowane pędy kwiatowe w niesprzyjających warunkach np. nagłe i długotrwałe obniżenie temperatury. Ja zostawiałam je przy "mamie", roślina wtedy wyglądała bardzo okazale, a następnym kwiatom to nie przeszkadzało. Po odcięciu keiki bez korzeni, moim zdaniem, są małe szanse na ich wzrost. Trzeba stworzyć naprawdę idealne warunki.
Pozdrawiam, Beata.

Autor: jollka
E-mail:  
Data: czwartek, 1 marca 2007 10:36:44
Po Waszych radach postanowilam dac sobie po łapach i nie oddzielać keiki. Niech sobie rosna razem na razie. Rosline mateczną podlewam wodą z nawozem, więc da radę

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl