Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zdjęcie korzeni dendrobium phaleanopsis???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: niedziela, 25 lutego 2007 07:55:27
Szanowni Państwo
zwracam się z uprzejmą prośbą czy ktoś z Państwa mógłby zamieścić zdjęcie zdrowych korzeni Dendrobium Phaleanopsis bo mam problem z oceną korzeni swojego kwiatka.
Jego korzenie są białe długie i cienkie a w dotyku przypominają styropian po naciśnięciu wracają do poprzedniej formy natomiast w przekroju w środku są puste.
Wspomnę ze opadły mu wszystkie liście nawet z młodych przyrostów. Stoi ten biedak na zachodnim oknie na szerokim parapecie a pod nim kaloryfer, okno nieszczelne, jest zraszany.
Będzie coś z niego jeszcze? Zależałoby mi na odratowaniu go bo to prezent a osoba która mnie obdarowała zapytuje jak się miewa roślinka i wstyd się przyznać że się "nie miewa"
Pozdrawiam i czekam na zmiłowanie i zdjęcie
Kasia

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: niedziela, 25 lutego 2007 08:12:06
Witam Panią!
Ze zdjęciem korzeni dendrobium mogą być kłopoty bo aby otrzymać w miarę przejrzyste i czytelne zdjęcie trzeba by wyjąć storczyka i nawet usunąć podłoże aby uwidocznić ich stan.
Moje dendrobia phahaenopsis mają długie, białe i cienkie, "styropianowe" korzenie.
Bardziej wskazane byłoby aby opisała Pani w jakich warunkach te dendr. było uprawiane tzn. temperatury, stanowisko (światło), wilgotność i częstotliwość podlewania. A jak wyglądają liście? Czy są zauważalne zmiany?

E-mail:  
Data: niedziela, 25 lutego 2007 08:33:18
Co do warunków uprawy od listopada stoi na zachodnim oknie (bo tylko takie mam)był zamaczany w wodzie jak inne phalenopsisy po przeschnięciu podłoża temp w dzien przy pochmurnym dniu 22 stopnie w słoneczny dzien wiadomo więcej w nocy jakies 4 stopnie mniej, niestety lisci juz nie posiada bo zaczely opadac zaraz po przekwitnieciu pokolei zżółkły i opadały wczoraj opadł ostatni z najmłodszego przyrostu.
korzenie są suche w środku
znalazłam stronkę z przekrojem (chyba) korzenia ale nie bardzo rozumiem po angielsku moze wkleje linka http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/e05/05b.htm
jeśli to jest przekrój to u mnie została tylko ta otoczka zewnetrzna
to co teraz? wyrzucić?
Kasia

E-mail:  
Data: niedziela, 25 lutego 2007 08:38:29
miało być "puste w środku" a nie suche
Kasia

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: niedziela, 25 lutego 2007 12:45:31
Hmm, trudna sprawa. Teoretycznie warunki temperaturowe powinny być odpowiednie, a podlewanie po przeschnięciu nie powinno skutkować zagniciem korzeni. Być może z kwiaciarni dendrobium przywlokło jakiegoś patogena, który wykończył storczyka, a na to raczej się nie ma większego wpływu. Być może za mało światła ale na samym parapecie nie powinno go być tak mało aby znacząco zaszkodzić. A może storczyk stoi w miejscu w którym następuje wietrzenie mieszkania i jest przeciąg tzn. znaczne wahania temperatury - taki zabieg może błyskawicznie zabić delikwenta.
Wyrzucić zawsze można. W takich przypadkach izoluję delikwenta, leciutko podlewam ale częściej i bacznie obserwuję. Jeżeli bezlistne pseudobulwy są żywe i zielone (no i zdrowe)to jest szansa na nowe przyrosty. Jeżeli psb zaczną ciemnieć lub zagniwać (mięknąć u podstawy) to pora wywalić okaz na kompost.
Życzę powodzenia - takie sytuacje przytrafiają się każdemu storczykarzowi i nie tylko początkującemu.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl