Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
Ewka@hejstorczyki.pl |
Data: |
sobota, 24 lutego 2007 10:30:57 |
Witam,
"podstawą prawną wydawania biuletynu jest Statut PTMS. Oczywiście jest to kłopot dla wszystkich Towarzystw ale akurat nie prawny. Np. WTMO też wydawało biuletyn i przerwało chyba też nie z powodu prawa?"
- chyba się nie rozumiemy, towarzystwo non-profit to takie które nie prowadzi działalności gospodarczej, nie ma zysków. WTMO utrzymuje się ze składek członkowskich, owszem ma w swoim statucie zapis o wydawaniu biuletynu. Wydawanie jest zawieszone ponieważ brak czasu i chętnych osób do tej pracy. Ważnym powodem jest również koszt wydawania biuletynu. Dlatego spytałam, jak sobie radzicie z tym problemem, w jaki sposób nie statutowy a prawno ogólny sprzedajecie go na zewnątrz. Chodziło mi o rozporządzenie, ustawę itd., poradę.
"Nie rozumiem co w tym dziwnego, że są ludzie, którzy chcą z własnej woli do czegoś dopłacać? Na świecie żyją miliony ludzi, którzy prywatnie ciężko pracują, czy też prowadzą działalność, ponosząc ryzyko i kierując się "chęcią zysku" między innymi też po to, że potem jak mają ochotę do czegoś dołożyć to ich na to stać, choćby dla idei czy z zamiłowania. I nikt się temu nie dziwi!
A podatki płacimy wszyscy nawet jak śpimy! Też wszystkie!"
- tak, tak to prawdy oczywiste, znane mi.
"Bardzo się cieszę, że poziom artykułów biuletynu jest tak wysoki, że wątpliwości wzbudziły tylko formalności prawne."
- biuletyn WTMO był obszerniejszy i też kosztował 5zł.
"Zapraszamy Panią Ewę i Wszystkich Chętnych do współpracy! Czekamy na nowe pomysły, artykuły, współpracę i oprócz wątpliwości prawnych i gratulacji dla nas chociaż odrobinę krytyki."
- bardzo dziękuję w imieniu własnym, ale jak pan zapewne wie i pamięta moją skromną osobę, działam w Warszawskim Towarzystwie Miłośników Orchidei, może kiedyś.
Pozdrawiam
Ewa Jóźwiak |
|
|