Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phaius tankervilleae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 12:51:41
Pewnie większość z Państwa powie ,że za duży do uprawy domowej ( dorasta do 120 cm wys.), ale rośnie niczym kapusta i latem , w ogrodzie trudno go odróżnić od np. funkii. Phaius uprawiany jest w Europie od dwustu lat i to głównie jako roślina ogrodowa, a w Australii i Ameryce jest bardzo popularną rośliną gruntową. Ja swojego fajusa uprawiam w doniczce z przepuszczalnym podłożem i wystawiam go latem do ogrodu i traktuje tak jak pozostałe rośliny ogrodowe. Lubi wilgotne podłoże , ale nie znosi zalewania. Wymaga sporo nawozu, kwitnie zimą ( u nas!). W handlu są jeszcze inne gatunki Phaius i wspaniałe hybrydy. Polecam!

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 15:00:49
Super ! Moje gratulacje ! Takie kwitnienie od dawna mi się marzy ale moje Phaiusy coś kiepsko rosną .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 17:42:26
Witam!
Wreszcie 'normalna', kolorowa i śliczna roślina na tym forum, a nie jakieś tam maluszki, do oglądania przez lupę.
Duże jest piękne!!!.
Podoba mi się 'od zawsze', ale wystraszano mnie wielkością.
Moje gratulacje.

Pozdrawiam
Ania

Autor: Basia Bawej
E-mail:  
Data: piątek, 23 lutego 2007 19:08:18
śliczny, gratuluję i zazdroszczę, bo mój jakoś nie chce kwitnąć, chyba mnie nie kocha Prosze zdradzić na jakim stanowisku dochowaliście sie takiegi kwitnienia?? Pozdrawiam Basia

Data: piątek, 23 lutego 2007 19:25:22
Witam!
Dziękuję za pochwały , zawsze to miło. Fajus rośnie od maja do października w ogrodzie pod tulipanowcem. Podlewany jest codziennie ( lub prawie) , ale nie stoi na podstawce, żeby się woda nie gromadziła ! Od pażdziernika zabieram go do domu ,na parapet w miejsce gdzie ma ciepło. Lubią go różne robaczki, szczególnie wełnowce, więc często go pryskam Provado Plus ... i tyle.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Marzena RK
E-mail:  
Data: piątek, 23 lutego 2007 20:43:45
Niby proste.
Mój pięknie rośnie,ale w liście. No ale co tam, poczekam.

Pozdrawiam
Marzena

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: piątek, 23 lutego 2007 21:20:10
Przepiękny, moje gratulacje
Czy może Pan zdradzić gdzie go Pan kupił
Szukam go od dawna i w żadnej ofercie go nie znalazłam
Mag

Data: sobota, 24 lutego 2007 15:32:26
U Tomaszewskiego .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 24 lutego 2007 21:36:19
Witam!
No, prawdziwą piękność nam Pan zaprezentował !
Bardzo zazdroszczę takiego kwitnienia. U mnie storczyk zrobił mi nadzieję, wypuścił pęd kwiatowy, a gdy miał ok 4 cm, to zagniła cała psb
Faktycznie trzeba bardzo uważać z zaleganiem wody w podłożu! Po odcięciu chorej części i przesadzeniu do nowego, bardzo przewiewnego podłoża, rośnie nowy przyrost.
A skoro ten wzrost ma być jak u kapusty, to pewnie będzie w porządku
Podziwiam i gratuluję, z nadzieją na podobne kwitnienie u mnie.
Pozdrawiam, Anna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: niedziela, 25 lutego 2007 22:17:18
Gratuluję - bardzo ładna szczególnie podczas kwitnienia i duża roślinka.
Niestety mój został zalany na smierć podczas jedenj z moich nieobecności Ku przestrodze: trzymanie przez dłuższy czas dołu doniczki w wodzie nawet ogromnej kilubulwiastej rośliny może się dla niej skończyć bardzo szybkim zejściem...

Autor: Robert
E-mail: capricorn1@poczta.onet.eu
Data: sobota, 9 czerwca 2007 12:18:59
Witam!
Super roślina jak Pan uprawia Phaius? Co trzeba zrobi by taką pięknotę podziwiac w calej okazalości?Zastanawiam się nad jego kupnem ale są sprzeczne wiadomosci co do jego uprawy... raz pisze ze lubi cien ( wiec moje północno-zachodnie okno by było odpowiednie, bo tu besposrednie swiatło pada dopiero po 15?) a raz ze potzrbuje wiele swiatła, I co mi pozostaje? zgadywac?A wiec moze Pan udzieli mi wskazówki?
I jeszcze raz gratuluje!
Pozdrawiam

Data: sobota, 9 czerwca 2007 19:33:14
Witam!
Faktycznie, w necie są sprzeczne informacje co do warunków uprawy. Mój phaius rośnie całe lato w ogrodzie pod drzewem w umiarkowanym cieniu. Podlewam go wtedy gdy podlewam cały ogród - czasami codziennie ( gdy gorąco ) ,czasami co kilka dni. Ponieważ jest rośliną ciepłolubną pod koniec września wraca na parapet do domu na wschodnie okno. Zimą polewam wtedy gdy podłoże zaczyna wysychać ( co 2-3 dni). Lubi sporo nawozu. Ja stosuję granulki Osmocote i wiosną roztwór obornika. Sądzę ,że warto spróbować jego uprawy bo jest to okazała roślina i nawet jeśli nie kwitnie to może "robić " za funkię lub paprotkę .
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl