Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moja strona
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@orange.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 10:08:06
Zapraszam serdecznie na moją stronę. Jest poświęcona głównie rodzajowi Paphiopedilum oraz mojemu orchidarium i w tych dwóch kierunkach będzie się rozwijać.

http://www.spel.dt.pl/storczyki/

Pozdrawiam
Halina Roszkowska

Autor: Anna Zarębska
E-mail:  
Data: sobota, 10 lutego 2007 17:58:08
Pani Halino,

jestem pod wrażeniem strony. Szczere gratulacje użyteczności i łatwości w nawigacji. Do tego naprawdę profesjonalnie zrobione orchidarium i - co ważne - w duchu artystycznym. Z tego co się tam doczytałam, to powinnam także pogratulować Pani mężowi .

Serdecznie pozdrawiam - Anna

Data: sobota, 10 lutego 2007 20:12:26
Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Tak, bez męża oba te przedsięwzięcia pewnie nie doszłyby do skutku. Ja mam pomysły, wiem, co chcę osiągnąć, a on zmysł techniczny i duuużo cierpliwości i dobrej woli.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Anna Zarębska
E-mail:  
Data: niedziela, 11 lutego 2007 17:22:30
Pani Halino, ja mam jedno pytanie odnośnie kratki wentylacyjnej w Pani orchidarium umożliwiajacej cyrkulacje powietrza. Czy prowadzi ona bezpośrednio na zewnatrz orchidarium? Sama mam dylemat projektując swoje orchidarium, czy lepiej zastosować małe otwory w szybie przedniej, czy raczej taką kratkę, która np. będzie łączyć się z dolną - i często wysuwaną - częścią orchidarum? A moze jest jeszcze jakiś inny "patent"?

Pozdrawiam - Anna Zarębska

Data: niedziela, 11 lutego 2007 19:18:50
Pani Aniu,
kratka jest na całej długości orchid. i prowadzi bezpośrednio na zewnątrz. To jakoś trudno obrazowo wytłumaczyć. Najlepiej obejrzeć w sklepie typowe terrarium dowolnej wielkości. Wszystkie mają taką właśnie kratkę.

Wg mnie kratka jest lepsza, bo jeśli potem w praktyce okaże się, że wilgotność zbyt długa spada, czyli wymiana powietrza jest niedostateczna, można w tej kratce bezpiecznie dowiercać większe dziury, tak jak myśmy to zrobili.
Natomiast wiercenie awaryjne dodatkowych otworów w gotowym, szklanym orchid. może być ryzykowne.

Pozdrawiam
Halina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl