Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium phalaenopsis - żółkną młode przyrosty!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kaya
E-mail:  
Data: niedziela, 4 lutego 2007 19:04:21
Proszę o jakieś wskazówki, otrzymałam w grudniu wspomniane Dendrobium miało 14 pięknych, białych kwiatów. Dwa tygodnie temu kwiaty przekwitły i zaczęło się coś dziwnego dziać mianowicie:
Dendrobium miło jeden dorosły pęd z 8 liśćmi i 2 młode przyrosty jeden z 3 liśćmi a drugi z jednym liściem, po opadnięciu przekwitłych kwiatów zżółkły 2 liście z dorosłego pędu, zżółkły 3 liście z tego młodego przyrostu, został przyrost z jednym zielonym liściem, drugi przyrost bez liści tylko bulwy zostały i ten dorosły pęd z 6 liśćmi. Korzenie wyglądają na zdrowe, jest oszczędnie podlewany stoi 50cm od okna zachodniego z daleka od kaloryfera.
Proszę o podpowiedź co jest przyczyną, a może to taka uroda?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Kaya

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 4 lutego 2007 19:26:24

Witam,

czy to aby na pewno Dendrobium phalaenopsis? coś mi tu trochę za duzo liści........

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 4 lutego 2007 19:41:21
Dendrobium wyglądało dokładnie jak to na załączonym linku http://www.wooningorchids.nl/orchbase/catalog_details.php?soort=diversen&RECORD_KEY(catalogus)=id&id(catalogus)=37&PHPSE
SSID=4fe56d0f211cf4053bea7e4a807207b2
Czytam wszystkie wiadomości w tym temacie jakie udało mi się znaleźć ale nic na temat żółknięcia przyrostów
chyba się poddam, albo zostawię samemu sobie niech się dzieje co chce
ech chyba mnie ten kwiatek nie polubił

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 4 lutego 2007 19:52:39

Witam,

no to sytuacja dość jasna........ to Dendrobium phalaenopsis ma przede wszystkim za ciemno i za zimno. To dość ciepłolubna roślina, proszę przeczytać szczegółowe informacje w Poradniku dla początkujących na tej witrynie...
Stare liście zwykle odpadają, ale nawet "łyse" psb wypuszczają pędy kwiatowe

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: niedziela, 4 lutego 2007 20:14:09
Dziękuję za sugestię przestawię je na okno (zachodnie mam tylko niestety) zmierzyłam temp i na parapecie o tej porze mam 21 stopni.
przestawie i bede czekała na efekty dziekuje jeszcze raz
pozdrawiam serdecznie

Autor: Ewelina
E-mail: eweder@wp.pl
Data: niedziela, 4 lutego 2007 20:58:22
ja w ubiegłym roku miałam te same problemy i przeczytałam gdzieś ,że młode przyrosty nie znoszą polewania wodą od tej pory podlewam je wstawiając do pojemniczka do 3/4 wysokości doniczki wlewam wodę i tak sobie stoji przez ok 15-20 min zabieg powtażam mnie więcej co 1,5 tyg. pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl