Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wielkość i liczebność szwajcarskich kwitnień
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 24 stycznia 2007 18:27:19
Witam uprzejmie,
polecam pdf-a na stronie http://www.orchideen.ch/Bewertung/PflIndexAlle.pdf . Np. planując zakup rośliny można się przyjrzeć, jakiej wielkości i liczebności kwiatów możemy się spodziewać
Ostrzegam - prawie wyłącznie gatunki
Precyzja iście szwajcarska, np. u Dendrochilum arachnites Oswald Schoeni doliczył się w marcu 2004 "ca.3020" kwiatów, ale rok później policzył dokładnie i wyszło mu 3675

Grażyna, Jerzy - może taką tabelę wprowadzicie? Np. ta Coelogyne flaccida PPiesika to może po dokładnym policzeniu kwiatów by pobiła szwajcarski rekord (193 kwiaty)?
Pzdr Jurek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 24 stycznia 2007 18:40:20
Witam ,

po co te stresy . Tak na szybko, to wygląda ten spis na zestawienie roślin chyba po wystawach. Wszystkie mają oceny, w opisie właściciela też są firmy. Wszystkie upędzone na wystawy . Ale dokładność szwajcarska.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 24 stycznia 2007 18:51:07

Witam,

Ewka, chyba nie masz racji, bo kolumna z lewej to daty......różne lata , a nie masz się co stresować! Take it easy!

Jurek, to chyba nie problem, pewnie można do naszych danych wstawić kolumnę z ilością kwiatów .

Jerzy, to co, bawimy się w ilości kwiatów na pędach? Wstawisz kolumnę? Ew. info o podawaniu takich ilości mogę umieszczać w comiesięcznym pytaniu

Nawet mi się to podoba

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 24 stycznia 2007 19:00:10
Witaj ,

Grażyno to jest Księga albo Lista Rekordów Guinessa z różnych lat i wystaw.
Tak chcesz nas stresować .

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 24 stycznia 2007 19:05:40
No jeśli przyznają sobie nagrody (tak przy okazji w celach edukacyjnych poniżej wklejam skróty z American Orchid Society )

FCC First Class Certificate 90 points or above
AM Award of Merit 80-89 points
HCC Highly Recommended Certificate 75-79 points
JC Judges Commendation Awarded for an unscorable quality
AD Award of Distinction Awarded for a new breeding direction
AQ Award of Quality A cross improved over the former type
CBM Certificate of Botanical Merit
CCA Certificate of Cultural Achievement
CCM Certificate of Cultural Merit
CBE Certificate of Botanical Excellence

no to muszą zmierzyć, zważyć obfotografować

A kiedy my wreszcie zaczniemy sobie coś przyznawać ?

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 24 stycznia 2007 19:14:39

Ewka, ja to traktuję raczej jako zabawę , bo mnie wcale nie stresuje widok Dendrobiów Piotra Piesika obsypanych ponad 100 kwiatami, podczas gdy moje wydają kilka. Na zmianę warunków uprawy nie mam szans, więc cieszę się tym co mam . Najważniejsze, że zakwitają

Pozdrawiam, bezstresowo,
Grażyna

Data: środa, 24 stycznia 2007 19:18:02
To ja poproszę o kategorię, tak na spokojnie i wesoło – rekonwalescent.
Dobra jestem w temacie. Ale chciałoby się... , pomysł dobry.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: środa, 24 stycznia 2007 19:31:22
Bez stresu proszę , zresztą ze ściągi Sandry wynika, że przez paredziesiąt lat szwajcarzy się dorobili ledwie z pięć roślin 90-punktowych Mamy więc sporo czasu i żadnych kompleksów, zaczynamy dopiero
Ale porównywać szerokość/wysokość moich kwitnień ze szwajcarskimi zamierzam zacząć przy najbliższej okazji
Pzdr Jurek

Data: środa, 24 stycznia 2007 19:38:03
Pamiętam ,
jest Pan szczęśliwym posiadaczem suwmiarki , a ja jeszcze nie kupiłam ale też nie mam co mierzyć z małymi wyjątkami. Jak one się uchowały na prawdę nie wiem.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 24 stycznia 2007 21:50:16
Panie Jurku!
Nie ma tak dobrze jak Pan pisze.Przeglądnąem zdjęcia mojego coelogyne-miało tak gdzieś między 60 a 70 kwiatów.Na pewno mógłbym się postarać o większe kwitnienie, ale roślina była kilka razy dzielona-spowodowało to oczywiście słabsze kwitnienia.
Chcąc konkurować ilością kwiatów konieczne byłoby ustalenie pewnych zasad, np.że kwiaty są liczone z 1 rośliny. Wsadzenie do 1 doniczki 3 czy więcej roślin da po kilku latach tak zwartą kępę pseudobulw,że nie jest do ustalenia czy to jedna czy kilka roślin , a kwitnienie może być bardzo obfite. Taki trick jest chyba robiony dla zaprezentowania roślin na wystawach-szokuje nas wtedy ilość kwiatów na jednej roślinie-ale czy jednej?
Moje 60 czy 70 kwiatów to wynik z jednej w miarę rozrośniętej rośliny.
Pozdrawiam PP.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl