Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Sabotek, rozterki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dariusz Gizak
E-mail: darek_gizak@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 18 stycznia 2007 14:17:28
Jeszcze raz z nadzieją, że ktoś zauważy.
Ponad miesiąc temu kupiłem upragnionego sabotka (najbardziej podobny do P.delenatii). Juz przekwitł ale ma sie dobrze. Chyba ma sie dobrze. W źródłach znajduję dwa sposoby traktowania sabotków. W jednych pisze sie że nie wolno dopuscić do przesuszenia, a w innych, że jednak należy pozwolić na przeschnięcie między podlewaniami. Mój Sabotek mieszka na parapecie razem z kilkoma Phalkami, Oncidiami i Dendrobium. Pozostałe podlewam (moczę)co dwa tygodnie i mają się dobrze a jego co tydzień nie pozwalając przeschnąć. Nie wiem jednak czy robię dobrze, a może powinienem traktować go tak jak inne? To mój pierwszy sabotek i nie chciałbym go zmarnować. Niech ktos podpowie.Proszę.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 18 stycznia 2007 14:31:48
Witam serdecznie !
Ja podlewam swoje sabotki 1 raz w tygodniu i mają się dobrze.Gdzieś czytałem ,że warto podlewać odstaną , letnią wodą - "kranówką" - bogatą w związki wapnia, które mają dobroczynny wpływ właśnie na sabotki - pozdr.Jarek.

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: czwartek, 18 stycznia 2007 15:13:35
Witam serdecznie,

Wiadomo z wodą u storczyków nie można przesadzać , ale znalazłam cytat w książce Pani Oszkinis:

"Wśród francuskich ogrodników znane jest porzekadło >jeśli cymbidium wygląda na spragnione wody, podlej roślinę natychmiast, jeśeli katleja lub fanelopsis wymaga podlewania - poczekaj dzień albo dwa, aż podłoże przeschnie, jeżeli natomiast pafiopedilum potrzebuje wody, powinno się rośliny podlać wczoraj<"

Uważam, że to całkiem niezłe porzekadło...

Częstotliwość podlewania zależy od wielu czynników (posiadając już kilka storczyków zapewne już to Panu wiadomo) - od temperatury, ilości światła wilgotności powietrza, wielkości doniczki, stopnia rozkładu podłoża, ruchu powietrza i wietrzenia, tempa wzrostu rośliny...
Sabotki czyli paphpedila potrzebują nieco więcej wody niż storczyki epifityczne, bo nie przechodzą one wyraźnego okresu spoczynku. Krótkotrwałe przesuszenie podłoża od czasu do czasu na pewno sabotkowi nie zaszkodzi. No i trzeba uważać, bo strwierdzenie >wilgotne podłoże< nie znaczy to samo co >mokre<

Pozdrawiam
D.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl