Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pachnące storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KASIA
E-mail:  
Data: sobota, 16 grudnia 2006 17:04:24
Witam serdecznie wszystkie osoby zafascynowane storczykami . Czy ktoś może podać mi nazwy pachnących storczyków które mogła bym zakupić.Nadmieniam że jestem początkującą osobą w uprawie tych pieknych kwiatów.No i cena też nie jest bez znaczenia . Będę wdzięczna za info odnośnie gdzie można takowe zakupić. Jestem z Krakowa. POZDRAWIAM

Autor: edyta
E-mail:  
Data: sobota, 16 grudnia 2006 17:43:19
listę pachnących storczyków znajdziesz na stronie:
http:/www.orchids.repubika.pl/
pozdrawiam EDYTA

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: sobota, 16 grudnia 2006 19:09:39
pani Kasiu, pachnące storczyki to zygopetalum, niektóre phalaenopsis (np. liodoro), większość catleya, dendrobium nobile i pokrewne, dendrobium kingianum, niekóre oncidium i pewnie wiele innych. Na stronie orchid sklepiku Manuel często w opisie podaje czy są pachnące...

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 16 grudnia 2006 19:42:57
W encyklopedii Jaya Pfahla - http://orchidspecies.com przy opisach gatunków są podawane informacje o zapachu w postaci ikony. Istnieje co najmniej kilka tysięcy gatunków pachnących storczyków. W tym też śmierdzących...

Jerzy

Autor: Agnieszka
E-mail: akwolik@hotmail.com
Data: sobota, 16 grudnia 2006 20:06:36

Ciekawa jestem jakie z Państwa własnego doświadczenia są te najbardziej pachnące.
W mojej hodowli przepięknie pachnie brassavola cucullata, choć dopiero póżnym wieczorem, dendrobium kingianum i neofinetia falcata.
Posiadam również kilka katleii walkerian, wiem, że pachną wspaniale ale jak do tej pory mam problemy z doprowadzeniem ich do kwitniecia

Pozdrawiam

Agnieszka

E-mail:  
Data: sobota, 16 grudnia 2006 22:06:28
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi widzę że pachnących cudeniek jest naprawdę wiela ale proszę o podpowiedź które są naprawdę łatwe w uprawie i które nie wymagają specjalnych zabiegów by doprowadzić do kwitnienia .Dopiero zaczynam przygodę ze storczykami mam obecnie 3 falki które notabene przekwitły ale nają nowe pędy kwiatowe

Autor: edyta
E-mail:  
Data: sobota, 16 grudnia 2006 22:41:02
Pani Kasiu niewiem jak inni ale ja polecam dendrobium kingianium...

Autor: Daria
E-mail:  
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 00:25:04
Również podpisuję się pod Dendrobium kingianum. Nie sprawia kłopotu, a jak pachnie... sam miód...

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 09:29:21
Znalazłam stronę w internecie gdzie można oglądnąć wiele odmian barwnych Dendrobium kingianum naprawdę wspaniałe kwiaty . Teraz postaram się zakupić takowe dendrobium i cieszyć się jego zapachem .Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.eu
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 11:45:12
Polecam storczyki, które aktualnie pachną w mojej kolekcji:
phal.manii,phal.Liodoro,phal.violacea,phal.luddemanniana x violacea,Cymbidium ,Golden Elf' i miniaturowe Cym.georingii.

Pozdrawiam.Ania

E-mail:  
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 12:41:50
A czy ktoś może podać mi jakieś adresy sklepów gdzie mogę nabyć takie pachnące cudeńka>Patrzyłam w orchid sklepiku ale nie ma dendrobium kingianium. Jestem z Krakowa może tu gdzieś na miejscu mogę je kupić

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 17:09:05
Jak dobrze poszukać to się znajdzie Dendrobium kongianum w tutejszym ORCHIDARIUM nawet w różnych kolorach...

A jeśli jesteś z Krakowa, to może mogę coś doradzić? Proszę o wiadomość na priv.

Serdecznie pozdrawiam
D.

Data: niedziela, 17 grudnia 2006 17:58:09
Znajdzie się, znajdzie...

Jakieś Dendrobium kingiamum mi się tam wala po szklarni... hehe... o ile pamiętam, to ze trzy różne egzemplarze w różnych kolorach...

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: niedziela, 17 grudnia 2006 17:58:59
Nie wspomne o pięknych egzemplarzach (w pąkach) Phalaenopsis liodoro...

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: niedziela, 17 grudnia 2006 19:05:12
Panie Jerzy, a jakieś bliskie kwitnienia dendrobium kingianum (kolor dowolny)się znajdzie?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl