Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Habenaria nie chce spać
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 2 grudnia 2006 15:40:07
Witam,
Mam problem z tym storczykiem. Pochodzi z tegorocznego importu od Wubbena i wiem, że nie jestem jedyną osobą, która go wtedy zamówiła. Ponieważ rośliny dotarły do nas w okresie wegetacji, więc ich rytm został zakłócony. Dostałam małą roślinę H. radiata 'variegata'. Nie kwitła i jakieś 2 miesiące temu weszła w stan spoczynku. Postawiłam w chłodnym miejscu, z daleka od światła i trzymałam na sucho razem z innymi. Inne śpią w najlepsze, a H. radiata już rozpoczęła wzrost.

Jak to wygląda u innych? Boję się, że znowu nie zobaczę kwiatów, bo okres spoczynku był zbyt krótki

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 3 grudnia 2006 18:02:11
Moja roślina (nie wiem, czy z tego samego importu, ale raczej nie) nadal nie wygląda na taką, która chciała by rozpocząć wegetację.

W.

Data: wtorek, 5 grudnia 2006 09:52:27
Sprawdziłem - te moje też pochodzą z Wubben.
Niemniej jak napisałem, nadal w uśpieniu.

Ale szczerze powiedziawszy to bym sie nie przejmował - Twoje wyglądają bardzo dorodnie

W.

Data: wtorek, 5 grudnia 2006 10:14:10
Tak mi się wydawało, że mamy z tego samego źródła . Liczyłam, że może jeszcze ktoś z 'gruntowców' się odezwie... Mam jeszcze dwie inne Habenarie i te śpią w najlepsze. Podobnie Stenoglottis i inne. Dlatego mnie to zaniepokoiło. Tymczasem przestawiłam storczyka w trochę jaśniejsze miejsce i dałam odrobinę wody. Zobaczymy.
Dziękuje za wiadomość.

Z pozdrowieniami, MM

P.S. Z jakichś powodów nie mogę normalnie wchodzić na orchidarium.pl. Czynię to tylko w ramach poczty zwrotnej

Data: wtorek, 5 grudnia 2006 10:30:03
Mój Stenoglottis longifolia oczywiście po kwitnieniu obumarł, ale zaraz po tym, puścił nowe rośliny, więc nawet trudno mówić u niego o okresie spoczynku

A zdradź proszę jeszcze skład podłoża jakiego używasz dla tej Habenaria i onegoż Stenoglottis ...

W.

Data: czwartek, 7 grudnia 2006 11:11:43
Nie ma w tym żadnej tajemnicy . Jeśli mam, to stosuję podłoże dla gruntowych z orchidsklepiku, a jeśli nie, to na bazie podłoża dla sukulentów robię podłoże z dodatkiem torfu i ziemi kopostowej. Tej habenarii nie przesadzałam, bo na razie nie ma takiej potrzeby. Zaś mój Stenoglottis budzi się do życia zazwyczaj w okolicy Wielkiej Nocy.

Z pozdrowieniami, MM

Data: czwartek, 1 lutego 2007 13:17:50
Witam,

Wracam do wątku sprzed miesiąca, żeby pokazać kwiat Habenaria radiata 'variegata'. Z tych 3 rozet jedna wydała pęd kwiatowy. Jak pisałam - roślina jest młoda, kwiat też mały, ale prześliczny. Niestety, mam taki, a nie inny aparat, a za oknem ponury, pochmurny dzień.

Z pozdrowieniami, Maria

Data: czwartek, 1 lutego 2007 17:54:22
G r a t u l a c j e !

Moja nadal w stanie spoczynku - i nie wiem czy to przetrwa...

W.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: czwartek, 1 lutego 2007 19:18:23
Piękna - gratuluję, aż przyjemnie pooglądać...
pozdrawiam
beata

Data: czwartek, 1 lutego 2007 19:48:39
Dziękuję . Może jutro będzie więcej światła, to zrobię lepsze zdjęcie. Teraz się zastanawiam, czy ta przywieziona z Berlina, to nie jest to samo, tylko w wersji podstawowej . Tylko, że tamta póki co się nie pokazała .

Z pozdrowieniami, Maria

Data: czwartek, 1 lutego 2007 20:55:28
Odszukałam zdjęcia i ta z Berlina jest całkiem inna. Zawodna jest nasza pamięć

Z pozdrowieniami, Maria

Data: piątek, 2 lutego 2007 09:37:15
Zgodnie z obietnicą zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie H. radiata 'variegata'. Więcej bedzie na mojej stronie .

A tu dla porównania ta NN z Berlina

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 2 lutego 2007 10:56:49
Mmmm, śliczna i do tego variegata Moje gratulacje . Moje habenarie śpią w najlepsze, zraszam je od czasu do czasu i mam nadzieję że na wiosnę coś wylezie.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl