Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zdjęcia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariusz
E-mail: marius89@wp.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 11:11:38
Nie wiedziałem gdzie to napisać więc napisze tutaj. Mam pytanie a mianowicie z czego robi się te "ekrany" (nie wiem jak inaczej to nazwać) na tle których robi się zdjęcia storczyków (chodzi mi o to czarne tło).Przepraszam jeśli tym tematem w jakiś sposób zaśmiecam to forum ale nie znalazłem tego nigdzie. Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@orange.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 12:40:18
Pierwszy sposób, to lampa makro, która pozwala doświetlić prawidłowo, nie za mocno roślinę, a pozostawia niedoświetlone tło. Dzięki temu nawet zdjęcia roślin w tle naturalnym, na wystawie, mają ładne, ciemne tło. Rozwiązanie drogie i wymaga sporo pracy i ćwiczeń, aby osiągnąć zadowalający efekt. Przykłady - piękne zdjęcia Ewy Jóźwiak.

Drugi sposób - do zastosowania w "domowym studio" - czarny, nieodbłyskujący materiał naciągnięty na sztywną podkładkę, ja używam swojej czarnej bawełnianej podkoszulki, strzepanej z kurzu i odprasowanej. Nadaje się też agrowłóknina. Tu ważne jest też, w jaki sposób pada światło. Może się zdarzyć, że mimo czarnego materiału tło wychodzi szaro-bure. Trzeba samemu poeksperymentować. Można też próbować redukować światło w aparacie.

Trzeci sposób - wycinanki w programie do edycji zdjęć (np. Gimp, PhotoShop) - praca trudna, szczególnie przy skomplikowanych kształtach kwiatów, ale pozwala na całkowitą wymianę tła. Praktycznie dla mnie nie ma to większego sensu.

A wiadomości na temat technik robienia zdjęć najlepiej szukać na forach fotograficznych, np. www.cyberfoto.pl - kopalnia wiedzy, tylko najpierw trzeba się przebić przez specyficzny żarogon.

Pozdrawiam
Halina Roszkowska

Autor: Patrycja S.
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 21:51:45
Witam
Dość dlugo szukalam odpowiedzi na to pytanie
Dziekuje za wyczerpująca odp.
Ja w końcu stosuję czarny bawelniany podkoszulek naciagniety na oparcie krzesla i zmieniam ustawienia światla w aparacie. Zdjęcia wychodzą super

Data: środa, 29 listopada 2006 22:16:27
A to kilka moich zdjęć
Pozdrawiam

Data: środa, 29 listopada 2006 23:43:21
Zdjęcia super, spróbowałabym jeszcze tylko coś zrobić z tymi patyczkami...

Ale w każdym razie możemy już zacząć zakładać "Klub Czarnego Podkoszulka"

Poczekajmy tylko jeszcze na prezentację podkoszulka inicjatora tego wątku

Życzę dalszych udanych eksperymentów
Halina

Data: czwartek, 30 listopada 2006 13:30:06
Witam
Dziekuję
No właśnie, w sumie nie zwróciłam wcześniej uwagi na te patyczki, ale za każdym razem wyciągac do zdjęcia...hmm... część mam bambusowych niemalowanych, a część malowanych i woskowanych-te zlewaja się z tłem.
Musze pomysleć...
Pozdrawiam

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: niedziela, 14 stycznia 2007 23:54:02
Witam,
Odkopałam ten temat ponieważ przez przypadek znalazłam ciekawy artykuł (angielsko języczny) na temat fotografwania orchidei. I własnie jest opiasny i pokazany ekaran stosowany jako czarne tło. Oto strona:
http://www.orchidworks.com/ozone/fototips/isolate.htm

więcej wskazówek z tej samej strony:
http://www.orchidworks.com/ozone/fototips/index.html

Może się komuś przyda
Pozdrawiam
D.

Data: poniedziałek, 15 stycznia 2007 22:51:06
Inspirujące! A w galerii - piękne zdjęcia storczyków na innych ciekawych tłach, marmurkowych, pastelowych...
Trzeba eksperymentować, dobrze, że modele cierpliwe i to znoszą.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: wtorek, 16 stycznia 2007 16:27:28
Witam,
i myślę, że można się jeszcze zastanowić nad tłem naturalnym, w takim otoczeniu, w jakim rosną storczyki. Może zdjęcia wtedy nie będą aż tak ekspresyjne, ale dla mnie będą piękne w swojej "zwyczajności". Zatem tłem i otoczeniem może być korowina drzewa, zamiast patyczków prawdziwe gałęzie, mech, porośnięte glonami i porostami powierzchnie, paprocie, Tillandsia i inne bromelie. Przyznam, że wolę widzieć nie tylko same kwiatki, ale roślinę jako całość. Jestem przekonany, że większość z nas ma w domu również inne rośliny poza storczykami, w tym wiele ich "sąsiadów" z tropikalnych lasów i właśnie je można wykorzystać.
Ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy w 2007 roku, więc mijania czasu w Słońcu i radości Wszystkim życzę!!!!!!!!!!!!!
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl