Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  młode rośliny
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka K.
E-mail: agnieszkak2002@interia.pl
Data: środa, 9 lipca 2003 12:07:34
Witam wszystkich !

Mam pytanie, może bez sensu, ale....

Trochę mi się rozpleniły storczyki. Ze względu na remont popełniłam chyba błędy hodowlane i jestem bogatsza o zieleninę, zamiast kwiatów.Dlatego też, żeby trochę towarzystwo uporządkować, chcę poprzesadzać młode rośliny.

Czy Państwo wiecie, po jakim czasie młode rośliny będą zdolne do kwitnienia? Gdzie można znaleźć takie informacje? Kiedy keiki stają się dorosłe?

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam,

Agnieszka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 9 lipca 2003 15:36:28
Po pierwsze - keiki można przesadzać dopiero wtedy, gdy mają już co najmniej dwa (lepiej więcej) korzenie długości co najmniej 5 cm.

Po drugie - szybkość wzrostu keiki zależy od warunków uprawy. Keiki zawsse rosną szybciej na roślinie matecznej, z której pobierają wodę i zapasy środków odżywczych (w końcu stare pseudobulwy służą dokładnie do tego - są magazynem żywności i wody). Czyli w sumie lepiej nie przesadzać, a raczej zrobić "opatrunek" z torfowca wokół korzeni keiki i dożywiać je bez odrywania od rośliny matecznej. Można też przechylić starą pseudobulwę i keiki posadzić w doniczce obok. Można też odciąć starą pseudobulwę i położyć w pojemniku, sadząc w ten sposób keiki. Oderwane keiki będzie rosło samo, chociaż wolniej, więc te zabiegi nie są niezbędne.

Szybkość dorośnięcia keiki zależy od gatunku i odmiany. Mnie udało się doprowadzić do kwitnienia keiki Dendrobium Compactum wysokości 1 cm (otrzymane w lutym wraz ze starą obciętą pseudobulwą) w ciągu 10 miesięcy, czyli w grudniu tego samego roku. Normalnie należy jednak zakładać, że będzie to dwa lata, a czasem więcej.

Jerzy

Autor: Agnieszka K.
E-mail: agnieszkak2002@interia.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2003 08:38:48
Bardzo Panu dziękuję za informacje.

Pozdrawiam,

Agnieszka

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2003 13:20:21
Witam,
Myślę, że nie ma ścisłej reguły na to, kiedy keiki staje się dorosłe, cokolwiek miałoby to znaczyć. Wiele zależy od skłonności osobniczych rośliny.
W zeszłym roku jeden z moich falenopsisów wypuścił wiosną 2 keiki, które bardzo szybko, chyba po 2 miesiącach, zakwitły. Nie miały jeszcze korzeni. Miały po dwa, normalnej wielkości kwiaty, na bardzo krótkich, niemal zredukowanych pędach. Jesienią zostały "usamodzielnione". Jedno keiki oddałam, drugie zamontowałam na korze. W tej chwili to, które u mnie zostało, ma pokaźny, normalnej wielkości pęd kwiatowy z kilkoma pąkami. Przypuszczam, że kwiaty rozwiną się mniej więcej za miesiąc. Keiki to, choć urosło od zeszłego roku, jest w dalszym ciągu znacznie mniejsze od rośliny macierzystej. Widać z tego, że "lubi" kwitnąć - bez względu na swój wiek i gabaryty.
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl