Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  STORCZYKI
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: aisim
E-mail:  
Data: czwartek, 2 listopada 2006 13:59:19
Witam!
CZY DOBRZE JEST TRZEMAC KWIATY NA PARAPECIE TUŻ PRZY KALORYFERZE? WYDAJE MI SIĘ ŻE BUCHAJĄCE CIEPŁO DAJE ZBYT SUCHE POWIETRZE I KWIATKI NIE MAJA ZBYT DUŻO WILGOCI? CZY DODATKOWO CZEŚCIEJ ZRASZAC LISCIE I KORZENIE?
CO O TYM SĄDZICIE??
POZDRAWIAM

Autor: Marta
E-mail: martarataj@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 2 listopada 2006 18:44:33
Zdecydowanie niedobrze!!! I to nie tylko dla storczyków, ale generalnie dla roślin. Czy nie można wyłączyć kaloryfera? Na pewno trzeba zapewnić więcej wilgoci, połozyć jakieś mokre ręczniki na grzejnikach, zawiesić nawilżacze...

Autor: dana
E-mail:  
Data: piątek, 3 listopada 2006 07:48:22
Witam
Sa rozne sposoby aby zwiekszyc wilgotnosc.
Jesli nie mozna zakrecic grzejnikow mozna storczyki w oslonkach postawic np. na podstawce do skrzynki balkonowej wypelnionej woda.Na podstawce do skrzynki miesci sie 2 lub 3 storczyki.
Pozdrawiam

Autor: Seba
E-mail:  
Data: niedziela, 5 listopada 2006 22:49:29
Ostatnio zmierzyłem sobie wilgotność w pokoju, w którym nie było w tym roku grzane ani raz: 38% !!! to jak na pustyni a liści to w ogóle nie zraszaj, po co kusić choroby

Pozdr

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 6 listopada 2006 23:30:59
Witam!

Nie mam wyboru co do miejsca uprawy storczyków. Praktycznie do dyspozycji tylko jeden maleńki, wąski pokoik. Ale dla miłośnika roślin to nie powód, aby zaniechać trzymania storczyków . Mogłam pozwolić sobie tylko na 4: falek, zygopetalum, katleja, oncidium. Stoją sobie na zachodnim oknie, na parapecie zabudowanym drewnem, dość wysoko nad kaloryferem z termostatem. Okno jest nieszczelne, więc temperatura w zimie w otoczeniu storczyków nigdy nie przekracza 20 stC, a w nocy i rano ok. 18stc. Na przyściennej półce przy oknie stoi nawilżacz Boneco z wyłącznikiem czasowym, dzięki czemu moje storczyki są w dobrej formie. Sam nawilżacz był dużym wydatkiem, poza tym wymaga przynajmniej raz na tydzień czyszczenia, odkamieniania co miesiąc, wymiany filtra, aby nie zepsuł się po krótkim okresie używania. Tak więc problem utrzymania optymalnej wilgotności wokół storczyków mam z głowy Pozdrawiam, Aga z W-wy

E-mail:  
Data: środa, 8 listopada 2006 20:55:07
Aaa to co innego jak masz nawilżacz ale 20st max dla falka to trochę mało (?)

Pozdr

Autor: Patrycja S.
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: środa, 8 listopada 2006 21:48:41
Witam
Ja też moę polecic nawilżacz Boneco... moje stroczyki go bardzo lubią!!!

E-mail:  
Data: czwartek, 9 listopada 2006 15:54:57
Nie wiem jak boneco wygląda, u mnie pracuje zamgławiacz firmy noname (made in china) za 50zł z allegro i polecam, bezawaryjny, chociaż po pół roku pokryty częściowo glonami Teraz patrzyłem to nawet za 29.99 chodzą na allegro

Pozdr

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl