Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Lek na bakteriozę
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: niedziela, 29 października 2006 19:11:25
Bardzo proszę o poradę, który ze środków najlepiej zastosować na chorobę bakteryjną u Falenopsisa i Katleji. Dostałam w spadku Katleje, z którymi przywlekły się bakterie. Objewy to czarne plamy, które powiększają się mimo amputacji zarażonych miejsc. Falenopsis ma zarażony stożek wzrostu. Cynamon nie jest zbyt skuteczny. Nie jestem pewna, czy Miedzian jest odpowiedni, bo na forum znalazłam kilka opinii, że pali korzenie. Może ktoś zastosował złe stężenie? Bardzo proszę o opinie osób, które stosowały leczenie z dobrym skutkiem. Nie chcę stracić roślin, bo osoba, od której dostałam katleje, uprawiała je od 25 lat. Nie wiem dlaczego, ale nie chodzi u mnie wyszukiwanie na tej stronie. Pojawia się error i koniec.
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: niedziela, 29 października 2006 21:25:57
Miedzian jest preparatem grzybobójczym, więc raczej nie wyleczy choroby bakteryjnej.
na tym Forum była informacja o stosowaniu w przypadku bakterioz kuracji antybiotykowej- tetracykliną. Roztworem antybiotyku należy dokładnie opryskać roślinę lub ją wymoczyć w tym roztworze.Powtórzyć 2-3 razy w odstępach tygodniowych.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 października 2006 08:34:41
Serdecznie dziękuję Pani Marzeno
Pozdrawiam
Małgorzata

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 października 2006 11:38:14
Witam.
A skąd ta pewność (chyba, że potwierdziły to badania laboratoryjne) iż jest to choroba wywołana prze bakterie a nie grzyby. Objawy bywają bardzo podobne. Niekiedy rośliny mogą być zakażone równocześnie przez grzyby i bakterie. Oczywiście cynamon jest dobry a nawet bardzo dobry do szarlotek, pierników, deserów, kompotów i grzanych win (do tych przed i ostatnich potraw dodajemy wyłącznie korę a nie mielony). Osobiście polecam opryski, na przemian z Miedzianu i Bravo 500+.
Pozdrawiam Krzysztof.

Autor: Dagmara
E-mail: da-ga@voila.fr
Data: poniedziałek, 30 października 2006 12:20:58
Panie Krzysztofie,
moja phalaenopsis przeszła bakteriozę-nie mogę być oczywiscie na 100% pewna, w warunkach domowych nie da się tego ustalić, objawy jednak na to wskazywały. Nawet gdyby było to zakażenie grzybowe, ucięłam zarazone miękkie, wodniste liście, posypałam resztki rośliny cynamonem, rana zaschła i zagoiła się, a reszta rośliny co prawda tylko dwa liście-ale się uratowała. Także może jst faktycznie coś w cynamonie,ze służy nie tylko szarlotkom i piernikom,
pozdrawiam ciepło
Dagmara

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 października 2006 13:13:11
Pani Dagmaro.
Cynamon, węgiel drzewny, poipół papierosowy lub z kadzidełek itp. działa osłonowo a nie leczniczo ("posypki" te spełniają rolę bandaża). Niech mi Pani wierzy, że rany bez "posypek" ,w odpowiednich warunkach (sucho, przewiewnie, nie dotykane), goją się szybciej i lepiej niż te "bandażowane".
Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: Dagmara
E-mail: da-ga@voila.fr
Data: poniedziałek, 30 października 2006 13:24:41
Panie Krzysztofie-wierzę Panu moja roslinka kurowała się w prawie pustynnym klimacie -sucho, słonecznie i bardzo przewiewnie, może to rpzyspieszyło proces gojenia się, teraz czekam aż się odrodzi część zielona, bo korzenie ma piękne i zdrowe-dlatego żal ściska za serce, żeby wyrzucić na kompost.
pozdrawiam
Dagmara

Autor: Wladek
E-mail: salmoorchids@wp.pl
Data: piątek, 3 listopada 2006 09:31:48
Pani Małgosiu
w internecie mozna spotkać Physan 20 jest to środek'
"algoecide,fungicide,bactericide i virucide"można go używać do storczyków.
Mozna go kupić na ebay.com\USA\

Pozdrawiam
Władek też ze Szczecina

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl