Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Kolejny obcy w kolekcji?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@gmail.com
Data: piątek, 20 października 2006 17:23:19
Witam
Znowu proszę o pomoc w oznaczeniu gatunku, a oto jego kwiaty...

Co tp może być za cudo
Pozdrawiam Piotr D.

Data: piątek, 20 października 2006 17:25:00
Dołanczam jeszcze jednego cudaka

Pozdrawiam po raz drugi

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: piątek, 20 października 2006 17:43:12
Witam,
Pierwszego zgaduje niepewnie jako Cycnoches. Drugie to ja mam sama kupione w sklepie storczykarskim jako Epicattleya Purple Glory ale czesto widze to rowniez na zdjeciach u innych jako Epicattleya Plicaboa. Tyle moglam pomoc.

Data: piątek, 20 października 2006 20:55:16
Witam ponownie. Dzięki za wskazówki, ale jakoś mi nie pasuje to do rośliny może się mylę a zatem dołanczam jeszcze inne zdjęcia
Pseudobulwa i wyrastające z niej pędy kwiatostanowe i nowe pędy...

oraz liście....

i cała roślina.

i jeszcze raz kwiat...

Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Piotr M
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: piątek, 20 października 2006 21:00:22
No ten pierwszy to na pewno nie cycnoches mimo podobnego 'ogonka'
To jest, jak sadzę, Spathoglottis, całkiem możliwe, że plicata bo chyba ten gatunek może mieć niemal wszystkie możliwe barwy, a jeśli kwiatki mają około 4 cm to moje przypuszczenie by się naprawdę mogło potwierdzić

Szczerze mówiąc własnie niedawno mi sie spodobał ten rodzaj i znalazł się jakiś tydzień, czy dwa temu na mojej liście A skąd u Pana ta roślinka? Zapisuję się po szczepkę w kolejce (o ile może być taka naroda za rozszyfrowanie nazwy oczywiście z lekka żartuję )

Pozdrawiam Imiennika!

Data: piątek, 20 października 2006 21:17:15
Zgadza się to jest Spathoglottis plicata. Podobne rosliny znalazlem w necie i żeczywiście mają rózne kolory.
Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Ewa
E-mail:  
Data: sobota, 21 października 2006 17:55:07
Postępowanie Pana Piotra D. uważam za wysoce niepoważne

Na allegro właśnie pojawiły się aukcje nr 136084192 i 136082312. Sprzedający nie ma tym razem wątpliwości co posiada. NACIĄGACZ

Autor: Katarzyna S.
E-mail:  
Data: sobota, 21 października 2006 19:14:47
Pani Ewo,
zanim zaczniemy nazywać kogokolwiek naciągaczami, radzę zobaczyć, kiedy aukcja została wystawiona. Z tego co widzę, to stało się to po tym, jak pan Piotr poprosił o identyfikację roślin. A to chyba dobrze że pyta o nazwę roślin które sprzedaje, nie wprowadzając kupującego w błąd.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 21 października 2006 19:20:03
Sprzedawanie roślin "rozpoznanych" na podstawie zdjęć jest właśnie wprowadzaniem w błąd... Takie "rozpoznanie" nieznanego pochodzenia roślin to czysta fikcja... Była o tym mowa tu i gdzie indziej już dziesiątki razy... jeśli nie więcej...

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: sobota, 21 października 2006 21:04:53
Hmmmmm
Naciąganie coż za straszliwe słowo padło na tym forum!!! Nie uważam żeby było to coś złego. NIe chciałem komuś, mówiąć bezpośrednio odsprzedać roślin których nie znam, więć poprosiłem o pomoc i ja dostałem za co bardzo dziękuję.
Ale zostałem oskarżony o naciąganie Więc straciłem w tym momęcie zaufanie do kogokolwiek na forum i zrobiło mi sie bardzo przykro.
Wiele osób tak robi i jakos ich nie nazwano OBRAźLIWIE NACIAGACZAMI!!!!
Uwazam że postompiłem fer do innych piszać prawdziwą nazwę niż wymyślajac sobie coś niestwożonego.

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: sobota, 21 października 2006 21:18:54
Ej Piotrze D. wydaje mi się, że nie do końca. Sama co prawda pytam o nazwy roślin, które znalazły się w moim posiadaniu jako bezimienne, ale to ma na celu poznanie sposobu ich pielęgnacji. Takie "nazywanie" na podstawie zdjęć nie jest do końca wiarygodne. Jeśli więc komuś sprzedajesz na tej podstawie storczyki, to nie jest pewne, czy to rzeczywiście to. Podam ci prosty przykład - masdevallia aquarius i inna posiadana przeze mnie hybryda tego gatunku na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Różnią sie jednak zasadniczo przy dokładniejszych oględzinach... nie mówić już o cenie! Czy chciałbyś kupić hybrydę z karteczką "masdevallia aquarius" za cenę jaką ta oryginalna jest warta? Wygląd nie zawsze jest miarodajny, i nie wszystko da się określić do końca.... Gdybyś powiedział uczciwie, do czego jest ci potrzebna to podejrzewam, że nie uzyskałbyś odpowiedzi.... to tyle!

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 21 października 2006 21:47:50
Osobiście ciekaw jestem podstawy określenia nazwy Spathoglottis plicata??? Jaka jest pewność, że to w ogóle jest TEN gatunek, nie mówiąc o tym, czy to w ogóle JEST gatunek, a nie hybryda (a hybryd spathoglotisów też jest trochę)???

Jest olbrzymia różnica między "nazywaniem" sobie roślin we własnej kolekcji (na podstawie zdjęć z internetu, czy opinii na forum) w celu określenia ich prawidłowej uprawy (lub dla przyjemności posiadania rośliny z etykietą ), a sprzedawaniem tych roślin pod wyssaną z palca nazwą, która jest już cytowana jako prawdziwa i niepodważalna...

Takie praktyki można czasem spotkać, ale u dużych producentów to rzadkość... I zwykle są to kwestie wynikające z wysypania się etykiet w transporcie, czy podczas przesadzania. Na pewno nie są to celowe działania i bezimienny phalaenopsis pozostaje zawsze bezimienny od posadzenia siewki do doniczki aż do momentu sprzedaży. Jest to zwyczajnie kwestia dobrego imienia firmy. Mnie też zdarzyło się zaimportować rośliny opatrzone przez producenta z Tajlandii nieprawdziwymi etykietami. Efekt był prosty - już nigdy więcej od nich nic nie kupiłem. Tu jest tak samo - osoba sprzedająca rośliny z fikcyjnymi nazwami prędzej, czy później uzyska odpowiednią opinię - czy to w środowisku storczykowym, czy na Allegro...

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl