Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z korzeniami katlei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marek
E-mail: hbmg@o2.pl
Data: wtorek, 17 października 2006 18:50:55
Witam!

Mam problem z korzeniami katlei, niestety nie potrafię ustalić co robię źle. Próbowałem już utrzymywać w miarę wilgotne podłoże (oczywiście z okresem przesychania) i nic, od 1.5 miesiąca trzymam katleję w grubszym podłożu, doniczka ma porobione otwory, ostatnio nawet całkowicie przesuszyłem ją na jakieś 3 tygodnie, a korzenie nadal w opłakanym stanie. Podsyłam odnośnik do zdjęcia, może ktoś pomoże. W każdym razie w pewnym momencie korzenie zaczynają dostawać czarnych plam, potem zasychają. Może to jakaś choroba? Z góry dziękuję za pomoc!

http://img177.imageshack.us/img177/3272/pa172247bzg7.jpg

Pozdrowienia!

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: środa, 18 października 2006 10:22:59
Wyglądają dobrze, właśnie weszły w okres wzrostu, co widać po zielonych stożkach wzrostu. Nie ma co się czepiać, tylko czekać. Katleje wytwarzają korzenie okresowo, nie cały czas. Proszę sie nie spodziewać, że ciagle będą piękne i zielone.
Pozdrawiam
Małgorzata ze Szczecina

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: środa, 18 października 2006 11:58:25
Witam. Ja też uważam, że korzenie są w dobrym stanie.
Pozdrowienia Krzysztof.

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: środa, 18 października 2006 13:40:01
Panie Marku ma Pan racje, korzenie 'chcą a nie mogą' , być może to problem wody a może czegoś innego, czasami roślina jest osłabiona, czasami stare podłoże z nagromadzonymi związkami.Często też mam taki sam kłopot ale u mnie odkryłam ,że jest to problem zasolonego podłoża.
Na czas wzrostu korzeni i zakorzenienia się proszę nie podlewać rośliny bezpośrednio po nich tylko poprzez podsiąkanie od spodu.Po lekkim podlaniu (mokre podłoże nie powinno dotykać korzeni)i lekkim przeschnięciu, proszę nałożyć przejrzysty worek na całą roślinę i przestawić w chłodniejsze i bardzo jasne miejsce, ..... i obserwować.
Przy wzroście korzeni lepiej roślinę trzymać sucho a zadbać o większą wilgotność powietrza, kiedy już wrosną w podłoże można stopniowo zacząć normalnie podlewać.

Pozdrawiam, Beata

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: środa, 18 października 2006 13:42:39
Jeszcze coś mi się nasunęło. Należałoby wywalić wszystkie stare martwe korzenie, które są pod rośliną a zostawić tylko żywe. No i podłoże jeżeli nie było wymieniane, to od razu zmienić na nowe.

Beata

Autor: Marek
E-mail: hbmg@o2.pl
Data: środa, 18 października 2006 17:28:42
Dziękuję za porady! Spróbuję zmienić technikę podlewania oraz zwiększyć jeszcze bardziej wilgotność powietrza. Jeśli chodzi o podłoże to jest nowe, kora + chipsy, przedtem było jeszcze z domieszką innych składników (podłoże z Orchidsklepiku). Mimo zapewnień że korzenie są w dobrym stanie, martwię się, ponieważ taki stan trwa już jakiś czas, korzonek rośnie a potem nagle czernieje i usycha cały lub sama końcówka. Co do usuwania martwych korzeni, zostały usunięte przed posadzeniem, katleję tą dostałem jako sadzonkę, wszystkie (no 85%) korzenie widoczne na zdjęciu urosły w ciągu 5 miesięcy (to chyba też za długo?)...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl