Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium typu nobile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: szymon
E-mail: szymonschab@op.pl
Data: wtorek, 17 października 2006 18:12:13
Przeglądnąłem prawie wszystkie informacje na temat kwitnienia hybryd i mam pytanie - w którym dokładnie momencie należy zacząć podlewać i nawozić te rośliny i podwyższyć temperaturę - gdy węzły kwiatowe są nabrzmiałe, czy dopiero po wytworzeniu pełnych kwiatostanów ?

Autor: szymon
E-mail:  
Data: środa, 18 października 2006 21:45:21
Bardzo dziękuję za odpowiedź, rozumiem panie Jerzy, że na tym forum takich pytań nie należy zadawać...

Autor: Halina
E-mail: halina_w@gmx.de
Data: czwartek, 19 października 2006 00:17:36
Witam,

a niby dlaczego nie mozna zadawac tak oczywistych pytan. Przeciez to jest forum dla zaawansowanych jak i dla laikow.
Pozdrawiam H

Autor: Halina
E-mail: halina_w@gmx.de
Data: czwartek, 19 października 2006 00:18:59
...i gdzie jest ta odpowiedz od p. Jerzego...

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 19 października 2006 08:39:27
Przepraszam Szymonie, ale chyba zle zrozumiales sytuacje... To nie jset strona prywatna, gdzie otrzymujesz odpowiedz jedynie od autora strony. To jest F..O..R..U..M... i odpowiedz mozesz dostac od "bogwiekogo" i zapewniam cie, rownie wartosciowa, co kazda inna . Odnosnie sedna sprawy, niestety mie moge ci pomoc, bo nie przepadam za Dendrobium

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: czwartek, 19 października 2006 09:23:15
Szymonie, ja bym już zacząła podlewać. Mam dendrobium typu nobile - kwitnie w tym roku już drugi raz. Stało sobie na dworze podlewane sporadycznie i pod parasolem - w chwili obecnej ma piękne pąki, rosnące z każdym dniem. Zważywszy, że na początku lipca kwitło podlewane normalnie (bo nie spodziewałam się kwitnienia tak wcześnie) - uważam, że pasują mu moje warunki.... Ja od połowy września podlewam je już normalnie, jeszcze nie nawoziłam zrobię to za tydzień...

Autor: Szymon
E-mail:  
Data: czwartek, 19 października 2006 11:41:12
Dzięki za odpowiedzi i pouczenia - przecież to jest oczywiste,że nie pisałem posta do pana Jerzego - to taki może uszczypliwy żart. Po prostu część moich dendrobiów wypuściła już zarodki kwiatowe i proces zastał zahamowany- zastanawiałem się dlaczego.Jeszcze raz dziękuję.

Autor: Krzysiek
E-mail:  
Data: czwartek, 19 października 2006 15:56:56
Trudno sie wypowiadac jak sie ma dendrobium pierwszy rok, ja jednak wogole mojej hybrydy nie przesuszalem.
W momencie kiedy mial sie zaczac suchy okres zobaczylem paki kwiatowe, od tego czasu slicznie sie rozwijaja.
Nie wiem czy to prawidlowe dzialanie ale mysle ze inaczej te paczki by conajmniej zachamowaly swoj wzrost, tymczasem wkrotce spodziewam sie kwiatow

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl