Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pędy kwiatowe a zawiązanie pąków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ela
E-mail:  
Data: sobota, 23 września 2006 12:34:15
Witam serdecznie!
Od roku jestem zagorzałą fanką Falenopsisów, mimo że w hodowli mam jedynie 2 sztuki. Pierwszą dostałam rok temu we wrzesniu, kwiaty opadły w listopadzie, czyli dość szybko. Winę zrzucam na fakt, że kwiat musiał się dostosować do nowych warunków i może było mu u mnie zbyt chłodno. Drugą roślinę kupiłam w kwietniu i kwitła do sierpnia. Kwiaty opadły ale roslina wypuściła nowy pęd kwiatowy, a przy okazji pierwszy z Falenopsisów też się na ten ruch zdecydował W związku z tym, że są to 2 pierwsze pędy jakich się doczekałam mam pytania. Czy jest mozliwość, że nawet jeśli pęd osiągnie swoje pełne wymiary nie uda mu się zawiązać pąków kwiatowych, a nawet jeśli to nie zakwitną? Pytam ponieważ w poprzednim kwitnieniu (kwitł jak go kupiłam)zawiązywały się pączki, ale na tym stanęło. Nie udało im się nigdy rozkwitnąć. Przy okazji zaznaczam że nie uschły tylko po prostu nie chciały się rozwijać. Może ktoś ma jakies super porady jak dbać o kitnącego falenopsisa, aby pojawiło się jak najwięcej pąków? Czy nadal mam go pielęgnować jak do tej pory? Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: sobota, 23 września 2006 20:15:16
Witam!
Jeżeli roślina zawiązała pąki (tzn. na razie puszcza łodygę) to odpowiadają jej warunki przez Panią stworzone. Proszę więc pielęgnować rośliny tak jak dotąd, pamiętając o braku przeciągów i w miarę regularnym nawożeniu.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Ela
E-mail:  
Data: niedziela, 24 września 2006 09:58:07
A co odnośnie pąków?? Skoro wcześniejszym zawiązkom nie udało się w pełni rozkwitnąć, to ten sam problem może wystąpić teraz. Jaka mogła być tego przyczyna? Poza tym idzie jesień. Ciężko jest w domu utrzymać temperaturę letnią i to też może wpłynąć na jakość kwitnienia

Autor: Seba
E-mail:  
Data: niedziela, 24 września 2006 10:45:38
Tamte pąki odpadły bo roślina przeżyła szok termiczny przy transporcie. Jeśli nie zafunduje im Pani teraz warunków np 10 st. C lub przewianie, pąki będą w porządku

Pozdrawiam

Autor: Seba
E-mail:  
Data: niedziela, 24 września 2006 10:46:58
Na jakość kwitnienia nie wpływa temperatura tylko ilość światła, co może być problemem zimą kiedy w Polsce jest go za mało. Można np. doświetlać.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl