Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to grzyb lub pleść i jak postąpić??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jollka
E-mail: jollka.fm@interia.pl
Data: piątek, 22 września 2006 18:56:10
Kupilam przekwitnięte Oncidium po dokladnych oględzinach. Po tygodniu wylazło cos wyglądające wpierw jak jajka owada. Ale rozwija się i przypomina pleśń lub grzyb. Ma kolor blado-żółty.
Chcę wymienić podłoże, co jeszcze powinnam zrobić. Pierwszy raz mam taki problem

Autor: Basia Decowska
E-mail:  
Data: niedziela, 24 września 2006 08:18:49
Witaj, u mnie też to było, tzn. jest w donidzce z dendrobium , postanowiłam zostawić to i poobserwować. Okazało się,że storczyk świetnie rośnie mimo obecności tego grzybka, być może żyją sobie w symbiozie. Chcę zaznaczyć,że nie zauważyłam aby grzybek przenosił się na inne doniczki. Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 25 września 2006 19:38:59
jakos trudno mi uwierzyć w tę symbiozę
może ktos mi coś poradzi...

Autor: Kasia Jankowska
E-mail: 555kasia@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 września 2006 19:49:54
Popieram wypowiedź pani Basi. Gdzieś tu widziałam posty, w których były zdjęcia storczyków z grzybami w doniczkach i hodowcy twierdzili, że to w niczym nie przeszkadza. Natomiast jeśli to pleśń, to myślę, że szkodzi. Ale doświadczenia dużego nie mam.
Pozdrawiam,

Autor: Kasia Jankowska
E-mail: 555kasia@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 września 2006 19:56:21
Myślę, że sprawa grzyba się wyjaśni po przeczytaniu tego:
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=7779&nr=7779&ofs=0
http://www.storczyki.o
rg.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=6002&nr=6002&ofs=0

Pozdrawiam,

E-mail:  
Data: wtorek, 26 września 2006 07:08:22
Witam ponownie, ponieważ śledzę ten wątek, po przeczytaniu podpowiedzi Pani Kasi, chcę dodać, że u mnie też ten grzybek jesienią przestaje być aktywny (w tym momencie juz zaczyna zamierać)natomiast wiosną odradza się. Dendrobium, ubiegłego lata keiki, przez ten rok zamieniło sie w pięknie rozrośniętą roślinkę z fantastycznym, zdrowym systemem korzeniowym. Po wyglądzie z Pani zdjęcia moge powiedzieć,że to ten sam grzybek, więc proszę się nie martwić, pozdrawiam

Data: wtorek, 26 września 2006 08:25:50
Dziękuję Wam za rady, prześledzilam wątki o grzybach i jestem spokojna. Będę toto obserwować, a juz widzę, że sie więcej nie rozwija.

Autor: zielonka
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: wtorek, 26 września 2006 08:36:51
dzień dobry,
widzę, że hodowała Pani dendrobium od keiki, chcialam poprosić o poradę.

wczoraj dostałam keiki dendrobium stardust - pomarańczowe kwiatki.
zasadziłam je w lekko wilgotnym substracie i dałam na wschodnie okno - i jak Pani myśli - co dalej czy robić coś specjalnego , czy czekac az zacznie rozwijac dalej korzonki?
czy też może wstawić doniczkę z sadzonkami pod jakiś duży słój?

pozdrawiam,
zielonka

Autor: Krystian
E-mail:  
Data: wtorek, 26 września 2006 12:38:25
Witam,
Ja również miałem takiego "gościa". Nie wiem jaki jest wpływ tego grzybka na storczyki, ale po jego pojawieniu się w doniczce z katleją, storczyk wypuścił masę nowych korzeni.

Krystian

E-mail:  
Data: środa, 27 września 2006 20:38:32
Witam wszystkich serdecznie, jeśli chodzi o keiki dendrobium, u mnie była to hybryda z nobile, połozyłam je na podłożu, lekko je zagłębiając, od czasu do czasu zwilżałam i czekałam aż korzonki zaczną się rozwijać. Nie robiłam nic oprócz tego. W tym przypadku korzenie intensywnie zaczęły rosnąć już po około 3 tygodniach, natomiast 2 miesiące temu posadziłam keiki dendr. falenopsis i nic sie nie dzieje do tej pory, roślinka zapadła chyba w zimowy sen, choć cały czas mam nadzieję iż szybko sie przebudzi. Życzę Pani, aby roślinka szybko się ukorzeniła i ładnie rosła. Pozdrawiam

Data: czwartek, 28 września 2006 11:36:01
Dzięki wymianie będę niedługo szczęśliwą posiadaczka keiki Dendr. Phal. i pytanie: w jakim podłożu je zasadzić - semihydro, standardowym czy spagnum i czy podlewac czy tylko zraszać napoczątek??
dzięki

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: czwartek, 28 września 2006 12:49:30
Witam. Pani Jolu "semihydro" nie jest podłożem a sposobem uprawy. Osobiście polecam drobne dla storczyków epifitycznych.
Pozdrowienia Krzysztof.

Data: czwartek, 28 września 2006 13:40:19
Wyszedł skrót myslowy, no tyle to wiem , że s/h to sposób uprawy
Ale dzieki za konkretna odpowiedź

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl