Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Do PANA Romualda
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 12 września 2006 23:04:47
Panie Witku
Ja doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale takie "tykanie" i "szturchanie" palcem, wytykając DROBNIUTKIE nieprawidłowości w pisowni, naprawdę działa na niektórych... hmmm... powiedzmy, źle .
Spójrzmy np. tu:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=2207&pg=2
W tym temacie aż dwa razy upomnienia nt. pisowni Phalaenopsis'a, przerywają ten jakże ciekawy wątek.
Przecież to nie jest forum polonistyczne i większość bywalców doskonale wie o co chodzi nawet jeśli napisane zostanie falek, felek, falenopsis czy phalek, a to moim skromnym zdaniem jeszcze gorzej się prezentuje niż Phalaenopsis z "polską końcówką".
A swoją drogą, jestem przekonany że 99% forumowiczan i tak za kilka dnizapomni o wykładach PANA Romualda i powróci do dawnych przyzwyczajeń co do pisowni nazw. Nic na to nie poradzimy, że nasz naród ma tendencję do spolszczania nazw obcojęzycznych
Łukasz
P.S. Jak będę chciał poczytać na temat pisowni i ortografii, zajrzę do "Kopalińskiego" , a na forum storczykowym chcę sobie poczytać o orchideach

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: wtorek, 12 września 2006 23:50:55
To teraz ja?
Po pierwsze Łukaszu, to w tym poście nie widzę niczego ciekawego o storczykach Także żadnych faktów do nauki, tylko OT-czne odczucia... A te dokładnie 99% niechętnych do nauki to pewne? Pytam, bo ja stary jestem, a ciągle chętnie się uczę i pare osób w sąsiedztwie też...

Po drugie, to proste (sam przećwiczyłem na Coelogyne/k(c)elogyne i sprawdziłem na Chiloschista/Aerangis :

L.poj.:
kto/co (to jest?) Phalaenopsis/falenopsis
kogo/czego (nie widzę) Phalaenopsis/falenopsisa
komu/czemu (się przyglądam?) Phalaenopsis/falenopsisowi
... itd.
L mnoga:
kto/co (to jest?) (dwa) Phalaenopsis/falenopsisy
kogo/czego (nie widzę) (siedmiu) Phalaenopsis/falenopsisów
komu/czemu (się przyglądam?) (stu) Phalaenopsis/falenopsisom
... itd.

Mam nadzieję, że ułatwiłem
Pzdr Jurek

Autor: Anna Zarębska
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: sobota, 16 września 2006 16:07:56
Witajcie po długiej przerwie Kochani,

czytam sobie ten wątek i ponieważ zawsze staram się szukać pozytywów danej sytuacji, nachodzi mnie taka refleksja: gdyby nie "b", to nie wymienilibyśmy tutaj tylu interesujących informacji. No i sporą sztuką jest zacząć wątek, który na forum przekracza jedną stronę

Osobiście w pełni solidaryzuję się z PANEM Romkiem. Też jestem naukowcem, więc rozumiem i w pełni popieram stanowisko.

Ania (bez PANI)

Autor: Romuald Kosina
E-mail: kosina@biol.uni.wroc.pl
Data: niedziela, 17 września 2006 14:58:44
Witaj Aniu !!!
Po spojrzeniu w kalendarz, zrozumiałem dlaczego tego wątku nie widziałem od początku. Podczas gdy tutaj trwała gorąca dyskusja, ja wędrowałem po Skałkach Spiskich i Pieninach. 30 sierpnia mokłem przez całą noc na deszczu i wietrze, i 1-go września pojawiłem się w pracy. Nie było tam żadnych storczyków, ale świat wokoło był przepiękny.
Wczoraj podjąłem odważną decyzję o obcięciu liścia u mojego Kingidium minus. Niestety ma pierścieniową wirozę i wiem, że jego szanse są maleńkie. Właśnie tak, krok po kroku, na błędach, które są nieodłączną częścią naszego doświadczenia, uczymy się.
Tak sobie myślę, że pięknie jest być stale otwartym na innych ludzi. Może to być poprzez storczyki.
Pozdrawiam bardzo serdecznie !!!!
Romek

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl