Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zwijające się liście Cymbidium - prośba o pomoc.
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 02:14:46
albo jest jeszcze taka opcja, że młody przyrost, podczas wzrostu, nie miał zapewnionych odpowiednich warunków uprawowych i "odwdzięczył" się poskręcanymi liśćmi. Coś a'laliście np.cambrii przy bardzo suchym powietrzu, zwijające się w harmonijki, z tym że tutaj jest to nieco łagodniejsze
Łukasz

Autor: Karolina Re.
E-mail: k.regucka@gmail.com
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 12:50:33
Dzień dobry!

Dziękuję Wszystkim za porady. Storczyki hoduję dopiero od dwóch miesięcy, więc jestem zupełnie początkująca. Jeśli chodzi o doniczkę na Cymbidium - nie przesadzałam, nie ruszałam jej z plastikowej doniczki, w której go dostałam. Włożyłam tylko do szklanej osłonki, żeby nie raziło po oczach. (choć teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam) Jeśli natomiast chodzi o inne storczyki to mam je w przezroczystych szklanych doniczkach, z dziurami w dnie, żeby korzenie miały przewiew. Z tego co widzę to taki stan rzeczy im odpowiada, Dendrobium wypuścił nowe przyrosty, choć już jest dość mocno przekwitnięty.

Data: wtorek, 20 stycznia 2009 12:57:07
Aha, zamówiłam też keramzyt ogrodowy. Mam taki plan, że jak tylko nadarzy się odpowiednia pora do przesadzania to zrobię już poprawnie, bo poprzednie storczyki przesadziłam do ziemi dla storczyków, po czym dowiedziałam się, że ona taka dobra do storczyków nie jest. Chociaż póki co dajemy radę. Niestety mieszkam w małej miejscowości i tutaj keramzyt nie był dostępny od ręki.

Mam też parę innych pytań odnośnie uprawie Phalenopsisów i właśnie Dendrobium. Czy mogę w razie czego wrzucić je tutaj i nie zakładać nowego wątku?

P.S.
Nie wiem jak się tytułuje storczyki? Jak o nich pisać? Ten, ta, to?

Data: wtorek, 20 stycznia 2009 12:59:00
I przez to moje rozemocjonowanie storczykowe robię okropne błędy stylistyczne za co przepraszam.

Autor: Bogdan Kossowski
E-mail: storczykomaniak@op.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 13:30:44
Proszę poczytać tutaj
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Bogdan

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 13:34:38
Wiele osób nie wie jaki rodzaj odpowiada danej nazwie . Wydaje mi się że wynika to z języka łacińskiego . Tak więc ,zupełnie w uogólnieniu,
jeśli końcówka nazwy kończy się na ,,um,, to będzie to rodzaj nijaki np: tp paphiopedilum, phragmipedium, oncidium, zygopetalum, cymbidium
jeśli końcówka kończy się na ,,a,, to napewno będzie to rodzaj żeński np: ta disa, eria, cattleya
jeśli końcóka kończy się na ,,is,, ,,us,, to będzie to rodzaj męski np:ten aerangis, cyrtorchis, liparis itp.
To tyle ile z łaciny pamiętam po~45 latach. Może ktoś ma świeższe wiadomości.
Linqua latina mater nostra est .
Marta

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 14:54:49
Jak najbardziej się zgadzam A z łaciną jestem na bieżąco
TEN phalenopsis
TA vanda
TO paphiopedilum

Pozdrawiam

Autor: Ewa
E-mail: abbana@op.pl
Data: wtorek, 20 stycznia 2009 19:15:59
Ładne, ażurowe doniczki, tylko że nie zbyt duże są w Leroy Merlin na Głębockiej w Warszawie przy IKEA na Targówku.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 10:42:51
Witam

A czy w te doniczkę ażurową dostępną w Leroy na Głębockiej, zmieści się zwykła przezroczysta doniczka "storczykowa"?
W Leroy Merlin bywam dość często w Arkadii, bo mieszkam w centrum, ale tam takich nie widziałam.

Agnieszka

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 13:00:30
Co do rodzajników, muszę się niestety nie zgodzić. PHALAENOPSIS jest na 100% w rodzaju żeńskim ulokowany!!! Tak więc "tytuuje" się ją TA PHALAENOPSIS!!!
nie wiem jak z pozostałymi ale tego jednego jestem pewien!
Łukasz

Data: środa, 21 stycznia 2009 14:25:22
A... dlaczego? Z łaciny ma ewidentnie męską końcówkę Więc bardzo proszę o wyjaśnienie tej zawiłości
Pozdrawiam

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: środa, 21 stycznia 2009 19:30:53
Z łaciną dawno nie miałam do czynienia
jednak czytałam taką wypowiedź - link poniżej

http://swiatorchidei.pl/forum/viewtopic.php?t=890&highlight=phalaenopsis+rodzaj

pozdrawiam
Małgorzata

Data: środa, 21 stycznia 2009 20:49:25
Hmm no może i tak... nie będziemy się przecież kłócić o takie szczegóły
Pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 21 stycznia 2009 21:24:03
Dziiiwne i wbrew zasadom gramatyki..... No ale wyjątki się zdarzają. Marta

Data: piątek, 23 stycznia 2009 11:27:14
Widzę, że problem nazewnictwa trochę się rozwinął. Niestety nie udało mi się dotrzeć do tej najbardziej poprawnej odmiany nazw. W poniedziałek zajrzę do koleżanki romanistki, może mi udzieli informacji. Niestety mój słownik nie obejmuje nazw przyrodniczych. Póki co nazywam swoje storczyki po imieniu.

Odnośnie Cymbidium - zaczęło prostować liście. Martwię się jednak teraz tym, że nie zawiąże pędów kwiatowych ponieważ ma za ciepło. Czy to koniecznie musi być tak niska temperatura, żeby dało sobie z tym radę?

Data: piątek, 23 stycznia 2009 11:55:06
Mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę podlewać storczyki wodą destylowaną?

Autor: Magda`
E-mail: magda-latka@wp.pl
Data: sobota, 24 stycznia 2009 10:52:59
Witam, wszystkie storczyki najlepiej podlewać wodą destylowaną, a przy większej ich ilości wodą z filtra odwróconej osmozy. Jeżeli Pani ma tylko to cymbidium, to łatwiej kupić wodę destylowaną. Kranówka szkodzi, można dużo o tym poczytać tutaj: http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=19439

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl