Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z wyborem storczyka
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 10:24:04
Ja miałam Dendrobium phalaenopsis ,,Compactum,, dawno temu, gdy jeszcze pisali nazwy szczegółowe tego, co się kupuje . Kupiłam je w Obi we Wrocławiu. Kwitło wielokrotnie z ,,używanych,, psb. Po kilku latach śmisznie wyglądało takie uprztrzone zaschniętymi, twardymi , beżowymi resztkami łodyg kwiatowych. Wyglądało...do czasu nalotu przędziorków. Nie przeżyło mojego zbyt silnego lania chemią. Kwiaty miało małe, amarantowe, wysokość psb 10-12cm. Szkoda bo było ,,wygodne,,. Marta

Autor: Jagódka
E-mail: jagodkaad@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 11:56:42
A ja, jako początkująca mam takie pytanie: czy można jakoś odróżnić dendrobium phalaenopsis od dendrobium nobile, jeśli kupuje się w markecie, a naklejka na doniczce mówi tylko, że jest to "dendrobium - mix" ?
Pozdrawiam

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 25 listopada 2008 14:25:49
Tak, oczywiście, to całkiem inne rośliny. Najlepiej obejrzeć zdjęcia hybryd w Przewodniku dla początkujących - http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html, zdjęcia gatunków w Storczyki od A do Z - http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html lub fotografie w Galerii - wyraźnie widać różnice.

Hybryda dendrobium phalaenopsis ma najczęściej jedną, dość długą, wielokwiatową łodygę (czasem więcej niż jedną), ale prawie zawsze w okolicach szczytu pseudobulwy. Hybryda dendrobium nobile ma wiele krótkich łodyżek rozrzuconych na całej pseudobulwie, każda z jednym do trzech kwiatów.

Jerzy

Autor: Louise
E-mail: brussels@op.pl
Data: poniedziałek, 8 grudnia 2008 14:38:44
Witam, jeżeli chodzi o kwitnięcie na tej samej łodydze Dendrobium Phalaenopsis, to--moim zdaniem--jest to raczej wyjątek. Moje dendrobium przekwitło jakiś czas temu (a kwitło długo, jak mi się wydaje, bo ok. 5 miesięcy )pęd kwiatowy usechł i wygląda teraz jak na zdjęciu--jest suchy i ani drgnie (zdjęcie drugie). Na zdjęciach widać też czarne plamki--czy ktoś wie co to jest? Roślina była lekko przesuszona, aż się psb pomarszczyły, może to dlatego? Plamki pojawiły się jakoś na jesieni.

Autor: Krzysiek
E-mail: doughan@o2.pl
Data: poniedziałek, 8 grudnia 2008 23:42:52
Witam,

Doświadczenia kilkuletnie mamy dopiero z jednym dendrobium tego typu i regularnie kwitło (właśnie kończy kwitnienie) z nowej bulwy oraz z kilku spośród starych - nigdy z wszystkich. Oczywiście nigdy nie przedłuża kwitnienia na tej samej łodydze.
Niedawno nabyliśmy nowe roślinki tego typu i zobaczymy jak one będą się zachowywać.

Pozdrawiam
---
Krzysiek

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl