Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyki na balkonie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata D.
E-mail: gogi4@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 12:41:41
Proszę o podpowiedź wytrawnych specjalistów. Ok 10 maja wystawiłam na balkon cymbidium i przy okazji w ślad za nim posłałam też phalenopsisy, dendrobia, cambrie, zygopetala, catleye, sabotka i miltonię. Co do cymbidium jestem prawie pewna, że już czas na wystawkę balkonową, ale co do reszty obawiam się,że się mocno pospieszyłam. Roślinki w ciągu tych dwóch tygodni nie ucierpiały na wyglądzie. Zraszam je 2 - 3 razy dziennie i są oczywiście cieniowane. Boje się, że nocne temperatury są dla niekórych gatunków za niskie.

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: czwartek, 25 maja 2006 12:50:36
Witam!
Phalaenopsisy raczej nie nadają się do wystawiania na balkon. Paphiopedilum też osobiście nigdy nie wystawiałam (jak jeszcze miałam balkon )
Cymbidium, Zygopetalum, Cambrie i Cattleye na pewno sobie poradzą.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Patrycja
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 13 czerwca 2006 12:01:03
Witam
A co z dendrobium phalaenopsis biggibum i dend. stardust fire bird?? wystawiac na balkon czy nie?? Pozdrawiam Patrycja

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: wtorek, 13 czerwca 2006 12:28:14
Dendrobium phalaenopsis to okaz ciepłolubny i przy obecnej aurze mozna je wystawić na balkon (trzeba zwracać uwagę na nocne temp. poniżej 16 st. C) Dendrobia z rodzaju nobile trzymam już od kwietnia na balkonie i mam zamiar je trzymać do pierwszych przymrozków.

Autor: Patrycja
E-mail: patrychas@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 13 czerwca 2006 12:33:22
Dziekuję za odpowiedz, dendrobia idą na balkon do cymbidiów Patrycja

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 13 czerwca 2006 14:49:34
A phaius tankervillae i byulbophyllum nadają się do balkonowania?
Zastanawiam się nad jednym,jak przy wysokich temperaturach zapewnić równie wysoką wilgotność powietrza. Na niezabudowanycm balkonie, przy temp ok 28-30 C(w cieniu) i słonecznej pogodzie wilgotność powietrza wynosi u mnie ok 30%.A phaius np. lubi wilgotność 80%.
Marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl