Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  OBI Jabłonna - rarytasy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: piątek, 21 kwietnia 2006 14:28:55
Witam serdecznie!
Dziś do OBI w Jabłonnie pod Warszawą przyjechały bardzo ciekawe rośliny. Jedyny problem sprowadza sie do tego, że producent z nieznanych bliżej przyczyn odciął fiszki. Łatwo jednak rozpoznać rośliny gatunkowe (w sumie jest ich około 15) od hybryd. Co do gatunkowych (które rozpoznałam ) to są: Phalaenopsis parishii, Ascocentrum christonsenianum, Leptotes bicolor. Są też oncidia (na tych sie w ogóle nie znam, więc nie wiem co to za rośliny) oraz coś wandowatego (być może jakaś Cleisostoma ). Są też rośliny których w ogóle nie byłam w stanie zidentyfikować - podłużne liście zwisające w dół, drobne kwiaty o miodowym zapachu. Rośliny są naprawdę ciekawe. Było jeszcze Dendrobium unicum, ale to jest już u mnie Wszystkie te rosliny sa na korku i w dobrym stanie (dopiero przyjechaly do sklepu). Poza tym są oczywiście wandy (różowe, czerwone, niebieskie, pomarańczowe i w kolorze ciemnej cegły), z ładnymi korzeniami. Wszystkie rośliny są w pąkach lub dopiero rozpoczynają kwitnienie. Polecam!!!
Są także hybrydy: Phalaenopsisy, Cambrie, Zygopetala (bardzo ładne - w pąkach lub dopiero rozwijające kwiaty) oraz Dendrobia (typu nobile - żółty) oraz Stardust.
P.S.
Do sklepu można dojechać autobusami 723 i 801 z Żerania FSO.
Pozdrawiam i życzę miłych zakupów, Karolina

Data: piątek, 21 kwietnia 2006 14:35:49
Zapomniałam jeszcze o jednym bardzo ciekawym okazie. Jest to dendrobium (na korku oczywiście) o pokroju takim samym jak Dend. jenkinsii i b. podobnych kwiatach (intensywnie żółte). Nie można oczywiście na 100% stwierdzić czy to ta roślina, ale jest baaardzo podobna Ładnie rozrośnięte, miało kilka kwiatów.
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@o2.pl
Data: piątek, 21 kwietnia 2006 14:47:31
Pani Karolinko a może jakieś przykładowe ceny np. vand lub phal. parishii?

Data: piątek, 21 kwietnia 2006 15:03:49
Rośliny na korku kosztują 89zł a Vandy tyle samo albo 99zł. Szczerze powiedziawszy nie zwracalam uwagi na cenę Vand. Widziałam tylko, że są bardzo ładne
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Basia K.
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: piątek, 21 kwietnia 2006 16:00:47
Szkoda ze nie wiedziałam, że tam Pani jedzie to przy okazji poprosiłabym o Parishi...
pozdrawiam
Basia

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: sobota, 22 kwietnia 2006 19:42:10
W OBI w Łodzi też była dostawa ciekawostek. Ceny od 80 za miniatury na korku do 120 zł za vandy, są jednak tanie falki. Pozdrawiam Basia

Autor: D.I.
E-mail:  
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 18:06:16
W Warszawie w Al.Krakowskiej brak tych nowości.

Autor: D.I.
E-mail:  
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 18:06:24
W Warszawie w Al.Krakowskiej brak tych nowości.

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 18:54:32
A ciekawe jak jest u nas w naszym kieleckim obi, chyba przejde sie jutro i sprawdze, moze maja jakies rarytaski

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl