Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ZOO Ratunku!!!
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł Łaciński
E-mail: hunteo@wp.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 08:26:51
Witam
Przypomniało mi się jeszcze coś
Bo jak już pisałem w moim Paphiopedilum jest ZOO Więc muszę go przesadzić. Ale czy to przesadzenie mu nie zaszkodzi skoro teraz kwitnie
Pozdrawiam Paweł

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 marca 2006 09:49:58
Można zastąpić piwem
Pozdrawiam Iwona

Data: piątek, 24 marca 2006 17:32:04
Mam kolejne pytanie
Pisałem już raczej o tym i chciałem zapytać czy ktoś ze "storczykomaniaków" może powiedzieć czy środek Confidor jest skuteczny na tarczniki i czy ktoś może powiedzieć w jakich cenach mniej-więcej i w jakich sklepach występuje

Autor: mag
E-mail:  
Data: sobota, 25 marca 2006 21:00:32
Witam Panie Pawle,
wrócę jeszcze do denaturatu. Jest on bardzo pomocny w walce z tarcznikami. Uratowałam nim kilka roślinek. Jest ogólnie dostępny w wiejskich sklepach. Można też spróbować wody z szarym mydłem - też pomaga, a łatwiej je zdobyć
Trzymam kciuki.

Data: sobota, 25 marca 2006 21:18:39
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli tą wodą z szarym mydłem mogę natrzeć całą roślinę bez obaw że coś się jej stanie a pozbędę się robali. No to super

Data: sobota, 25 marca 2006 21:27:56
I znowu przypomniało mi się coś po czasie
Szare mydło i woda. Dobrze. Ale jakie powinny być proporcje
NIe może być raczej za dużo mydła bo to chyba też nie dobrze a za mało mydła też nic nie da. Więc jakie te proporcje powinny być

E-mail:  
Data: sobota, 25 marca 2006 23:18:15
Przepraszam za zwłokę, ale starszyzna domagała się swych praw i musiałam ustąpić.
Jeśli powiem, że na oko to będzie Pan niepocieszony. Więc powiem tak - wody tyle ile zmieści się w mydelniczce, a mydła tyle ile można zeskrobać przesuwając nożem 3-4 razy wzdłuż kostki (kilka długich cienkich "obierków").
Proszę się upewnić, że starł Pan wszystkie "potwory". Zabieg trzeba będzie powtórzyć. Proszę także sprawdzić wilgotność - tarczniki uwielbiają suche, przegrzane powietrze.
Do dzieła. Pozdrawiam

Data: niedziela, 26 marca 2006 08:58:49
A może mi Pani powiedzieć (bo wcześniej nikt nie odpowiedział) czy jak przesadzę tego storczyka (a muszę bo w doniczce mam nieproszonych lokatorów) a on teraz kwitnie to mu to zaszkodzi , bo czytałem na forach, że storczyki lepiej przesadzić po przekwitnięciu .

E-mail:  
Data: niedziela, 26 marca 2006 19:10:20
W zasadzie żadnej roślinki nie powinno się przesadzać kiedy kwitnie. Jeśli dzicy lokatorzy nie szkodzą to lepiej się wstrzymać, przynajmniej do momentu, gdy zdobędzie Pan odpowiednie podłoże. Ale potem, przy zachowaniu ostrożności ja bym przesadziła.

Data: środa, 29 marca 2006 15:37:24
Podlałem 2 raz sabotka
I znowu powtórka z historii
Łapanka w doniczce
Ale tych gadzin było mniej
Na szczęście
Pozdrawiam Paweł

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: sobota, 1 kwietnia 2006 02:27:08
Jak na mój gust, z przesadzeniem chyba lepiej byłoby zaczekać do przekwitnięcia!. Jak sam wspomniałeś zoo jest coraz mniejsze, a więc miejmy nadzieję że i szkody, jeżeli takowe wogóle mają miejsce, są mniejsze (mam nadzieję że nie ma ich wogóle ). Poza tym przy każdorazowym podlewaniu liczebność zoo niewątpliwie zmniejszy się
Temat jakiegokolwiek "kombinowania" z przesadzaniem podczas kwitnienia obojętnie jakiej rośliny kończy się przeważnie niezbyt miło np. zrzuceniem pąków czy kwiatów w "najlepszej" ze złych możliwości . Jest to naturalna obrona rośliny.
Decyzja jednak w tejże kwestii należy do Ciebie
Pozdrawiam, życzę sukcesów i mocno trzymam kciuki
Łukasz :-)

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl