Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Choroba storczyka?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata
E-mail: aebukowska@gmail.com
Data: sobota, 19 września 2020 22:25:42
Witam,

Uprawiam od kilku lat storczyka Phalaenopsis na oknie północnym w łazience. Pięknie kwitnie co roku, ale na jego kwiatach tym razem pojawiły się jakieś plamy.
Ponadto, jeden z liści najpierw pękł wzdłuż a później zaczął żółknąć i marszczyć się. Warunki uprawy nie zmieniły się, dalej jest podlewany tak samo, światła ma tyle samo itd.

Czy to może być jakaś choroba, która dopadła mojego storczyka?

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl#8311;
Data: poniedziałek, 21 września 2020 18:13:07
Witam!-moim zdaniem konieczna jest wymiana podłoża na nowe, na 1 z fotografii widać, że podłoże straciło cechy przepuszczalnosci,cześć korzeni przez to obumarło i zaczęły się problemy z jędrnoscia liści i te zmiany na liściach i kwiatach mogą byc zmianami grzybiczymi-reasumujac doradzilbym jak najszybszą wymianę podloza-pozdrawiam!-Jarek

Data: poniedziałek, 21 września 2020 18:24:26
Witam!-moim zdaniem przyczyną tych zmian na liściach i kwiatach jest podłoże,które utraciło cechy dobrej przepuszczalnosci, wskutek tego cześć korzeni zamarło , przez co liście straciły jędrność, prawdopodobnie są to zmiany grzybicze,reasumując,jak najszybciej wymieniłbym podłoże na nowe,dobrze przepuszczalne, dodając mchu nowozelandzkiego na wierzch, który ma właściwości odkazajace-pozdrawiam!-Jarek

Autor: Agata
E-mail: aebukowska@gmail.com
Data: środa, 23 września 2020 00:27:19
Panie Jarku, a czy można przesadzać storczyka, kiedy ma kwiaty obecnie? Ma około 10 kwiatków, które widać na zdjęciach. Czy przesadzenie w tym momencie go nie dobije?

Oraz czy lepiej usunąć ten obumierający liść po przesadzeniu czy zostawić tak jak jest i może odżyje?

Data: środa, 23 września 2020 05:12:32
Witam!-ja osobiście usunąlbym ten obumierający liść i również ze względu na pilna potrzebę przesadzenia,nie czekalbym ze zmianą podłoża, z moich doświadczeń wynika,że falenopsisy dobrze znoszą przesadzanie,nawet jak kwitną 😃-życzę powodzenia!

Autor: Łukasz
E-mail: kuriatek82@tlen.pl
Data: piątek, 16 października 2020 12:03:09
U mnie było to samo ale po zmianie podłoża i opdpoiedniej pielęgnacji grzyb ustał.Za dużo też miały wilgoci i dlatego tak się działo.Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat.
https://www.mojstorczyk.pl/uszkodzenia-kwiatow-szara-plesn/

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl