Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomóżcie, nie wiem co za atakowało moje orchidee
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: KarolinaZ
E-mail: karolina.monika.kamyk@gmail.com
Data: poniedziałek, 12 czerwca 2017 12:32:16
Witam, mam bardzo duży problem, podczas moczenia moich storczynków zauważyłam że młode pąki zasychają z taką "pogorzelizną", na dodatek młode liście są jakby "owrzodzone", trochę podschnięte. Jakiś czas temu zauważyła że kwiaty moich orchidei mają obeschnięte brzeki, myśląc że to przez słońce przestawiłam ich z onka zachodniego na północne. Storczyki trzymam w kuchni, mają stałą temperaturę 20-22 stopnie i wilgotność powyżej 80%. Raz na dwa tygodnie moczę ich w czystej wodzie, a następnie podaję nawóz na mokre podłoże, raz w miesiącu na korzenie wlewam biohumus ( taki gotowy w butelce). Obecnie w domu są rośliny, które kwitną, pozostałe wyniosłam na pole, co dało bardzo dobry efekt, bo wypuściły mnóstwo nowych pędów, ale niestety te co są w domu są chore, a wiem że kwiaty są wrażliwe na przeciągi i szybko opadają. Dodam że co roku na czas wynoszę ich na pole. Choroba dotkła tylko gatunek phalaenopsis. pozostałe mają się dobrze zajmuję się nimi już 5 lat, pierwszy ram mam taką sytuację, proszę o pomoc
;(

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 czerwca 2017 20:49:56
Szczególnie na trzecim zdjęciu wydaje mi się że widać wełnowce. Sądzę że storczyki zakaziły się rozlicznymi szkodnikami. Nigdy w życiu nie przyszło by mi do głowy lać na korzenie nawóz. Rozcieńczaj go i lej na podłoże. Poczytaj. Marta

Autor: KarolinaZ
E-mail: karolina.monika.kamyk@gmail.com
Data: środa, 14 czerwca 2017 12:46:52
miałam wełnowce już, zatakowyały mi dwa storczyki, tylko załkowicie inaczej wyglądały, na liściach były takie białe kłękuszki "wełny". Myślała bardziej, że to jakaś choroba grzybowa. Dodam że po wystawieniu ich na pole trochę to się zachamowało. Nawóz nie daję na korzenie, tylko w ampułkach w podłoże

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: środa, 5 lipca 2017 19:18:57
Te zdjęcia są dość niewyraźne, ale ja tam nie widzę żadnych szkodników.

Najbardziej to w sumie wygląda na wirus - szczególnie plamy na liściach. Może to być też ogólne osłabienie rośliny na skutek gnicia korzeni po przelaniu lub po rozłożeniu podłoża. Jeśli korzenie są zdrowe, to stawialbym na wirusa niestety.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl