Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  CO to za storczyk ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: julia
E-mail: julianiemiecc@gmail.com
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 10:21:42
witam mam pytanie moze ktos z Was zna odpowiedz , jakiś czas temu mój tata przywiózł mi z Malezji storczyki takie malutkie w butelce posadzone do doniczek zostały , wszystko ok tylko ze na lotnisku zdjeli mu naklejke informacyjna o tym ze to storczyki hodowlane a nie dzikie i ze moze je przewozic i tam tez bylo napisane co to za cudo , teraz urosły i nie mam pojecia dalej co to jest

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 10:31:35

Obstawiam Papilionanthe teres, synonim Vanda teres.

Grażyna

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 10:33:43
A wiadomo chociaż, czy to gatunek, czy hybryda?

To może być Papilionanthe teres (gatunek) albo Vanda Miss Joaquim (hybryda), ale na 100% nikt tego nie jest w stanie stwiedzić.

To może być jeszcze co innego, ale bez kwiatów to strzelanie w ciemno.

Autor: julia
E-mail: julianiemiecc@gmail.com
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 10:37:30
Ok czyli coś vandopodobnego generalnie , no nic to pozostaje poczekac kilka lat na kwiaty póki co dziekuje za szybkie odpowiedzi . Raczej hybryda jest to jakas z tego co tata mówił :P

Autor: Jerzy
E-mail: jerzy@orchidarium.pl
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 10:43:39
Generalnie ciepło, albo bardzo ciepło, maksymalnie dużo światła (pełne słońce), podlewanie nawet codzienne.

Autor: agatale
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: wtorek, 16 grudnia 2014 13:44:19
To na pewno coś z rodzaju Vanda..Jak zakwitnie to będzie wiadomo na 100% co to jest
Przy codziennym podlewaniu a raczej namaczaniu mogą zgnić korzenie,ja bym nie ryzykowała..Ja swoje Vandy namaczam raz w tygodniu a latem dwa razy w tygodniu ale moje rosną bez podłoża..Mam jedną która rośnie w podłożu i ją namaczam rzadziej..
Chętnie bym odkupiła jedną sztukę jeśli było by można..

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl