Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium nobile - żółknięcie, mięknięcie łodyg, więdnące keiki - pomóżcie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: dota1
E-mail:  
Data: poniedziałek, 30 kwietnia 2012 17:17:07
Bardzo proszę o pomoc.
Kilka dni temu zauważyłam, że z keiki wyrastających na wysokiej łodydze Dendrobium nobile(już dawno zrzuciła liście) zaczyna się dziać coś złego: młode korzonki zaczęły się zasuszać i listki żółknąć, a łodyga na której były zaczęła żółknieć od góry. Myślałam, że to kwestia tego, że jest zbyt sucho, i wzmogłam spryskiwanie. Nie pomogło, więc stwierdziłam, że pewnie keiki najwyższy czas przesadzić. Gdy dziś obcięłam łodygę zobaczyłam, że jest miękka i śmierdzi. Keiki i pozostałe części rośliny też zrobiły się takie miękkie i na ich listkach są jakby zarodki pleśni!
Co robić, czyżby to jakaś zgnilizna? Czy można jeszcze uratować roślinę?

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: wtorek, 1 maja 2012 16:00:14
Bez zdjęcia trudno coś konkretnego podpowiedzieć. Jeśli jest jakaś zdrowa część storczyka, można spróbować ją odciąć i wyhodować keiki, po zastosowaniu środka grzybobójczego. Nawet kawałek starej pseudobulwy bez korzeni i liści może po czasie wypuścić keiki, pod warunkiem, że nie rozwinie się na nim choroba.
Jeśli cały jest zaatakowany, to niestety należałoby go wyrzucić lub spalić, a ewentualne pozostałe storczyki opryskać profilaktycznie przeciw grzybom. Bezpieczniejsze od spryskiwania storczyków wodą jest podniesienie wilgotności powietrza wokół nich. Woda, która pozostaje w zakamarkach rośliny może szybko doprowadzić do infekcji, szczególnie przy wysokiej temperaturze.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl