Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  phalenopsis nie chce żyć
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mila
E-mail: lormila@gmail.com
Data: niedziela, 12 grudnia 2010 12:13:51
Mój najnowszy phalenopsis stoi na tym samym parapecie, co starsze, jest identycznie traktowany, ale więdną mu liście i opadają pączki. W przeciwieństwie do starszych, które kwitną i rosną jak szalone. Dodam, że wszystkie mają ziemiórki, z którymi nie mogę się rozprawić ani chemią (nomolt), ani sławnymi żółtymi karteczkami. Wysuwam więc śmiałą tezę, że on zwyczajnie nie chce żyć. Co Państwo o tym sądzicie?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 12 grudnia 2010 12:23:09

Proszę wyjąć roślinę z doniczki i sprawdzić stan korzeni. Pewnie są albo zalane, albo zasuszone, a rezultat taki sam . Ziemiórki nie są aż tak szkodliwe...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 19 grudnia 2010 16:57:57
Dziękuję za odpowiedź, oczywiście zrobiłam tak, jak Pani radziła, ale w doniczce wszystko wygląda normalnie. Może jednak zimowa depresja?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 19 grudnia 2010 17:08:36
Witam!
W jakim sensie jest on " najnowszy ". Bo może on został przemrożony w transporcie? Albo wieje na niego zimne powietrze z nieszczelnego okna.

Data: niedziela, 19 grudnia 2010 19:34:25
Jest najnowszy od początku listopada i zapewne trochę wieje, ale nie bardziej niż na inne, zadowolone z życia kwiatki, w związku z czym będę obstawać przy swojej teorii

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: niedziela, 19 grudnia 2010 21:06:37
Nie jestem pewna jak się objawia przenawożenie u falenopsisów,ale może to to? Podlałabym go kilka razy samą wodą bez nawozu,żeby to sprawdzić.Stan liści powinien się poprawić.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl