Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  phelenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ch@ch@
E-mail:  
Data: środa, 23 czerwca 2010 11:17:37
Witam, potrzebuję pomocy przy pielęgnacji phelenopsis. Mój storczyk ma 2 pędy, jeden zaczyna opuszczać kwiaty i już widzę że więdnie od góry natomiast drugi dalej ładnie się rozwija, puszcza nowe pąki. Co mam zrobić uciąć zwiędły pęd a zdrowy zostawić? Tylko w którym miejscu? Dodam że kwiatek jest u mnie od marca i raz był przesuszony, ucięłam mu wtedy zwiędłe liście, na ich miejscu nie wyrosło nic nowego i właśnie też za bardzo nie wiem co z tym zrobić nie za ładnie to wygląda. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich kochających orchidee.

Autor: mania
E-mail:  
Data: środa, 23 czerwca 2010 12:42:21
łodygę uciąć ale tylko wtedy gdy całkowice obeschnie (sygnalizuje to zmiana jej koloru od czerwieni do żółci,robi się lekka i sucha)czasami obumiera tylko jej część,obciąc więć tylko tę część która uschła.Co do tego przesuszenia to po zapewnieniu większej wilgoci roślina powinna dojść do siebie,znacznie gorsze jest przelanie.Roślina traci korzenie którymi pobiera wodę,potem więdną liście,opadają pąki i roślina nawet umiera.Te liście to bym zostawiła dopóki same nie odpadną bo roślinka pobiera z nich składniki pokarmowe.ja mam storczyka który ma 8 liści a drugi tylko 3 i taka jego uroda.Proszę sprawdzić korzenie bo może są zgniłe i poczytać dział o uprawie phalenopsisów to się bardzo przydaje.

Autor: ch@ch@
E-mail:  
Data: środa, 23 czerwca 2010 13:12:12
Nie wydaje mi się żeby miał zgniłe korzenie, od momentu przesuszenia podlewam go prawidłowo, myślę raczej że może stoi w złym miejscu przy oknie na południowy wschód, nie na parapecie ale na stole niedaleko okna, wiem że nie jest to najlepsze miejsce ale jak było chłodniej nic nie wskazywało na to że mu tam źle, teraz przy większych promieniach słonecznych staram się mieć zasłonięte zasłony, nie chciałam go przestawiać skoro już go przyzwyczaiłam ale teraz może jednak przestawić? W tym samym pokoju ale w bardziej ocienionym miejscu trzymam 2 storczyka i nie mam z nim żadnych problemów. Oczywiście poczytam również o pielęgnacji jednak chciałam zapytać też o te konkretne sprawy doświadczone osoby ponieważ nie chcę znów popełnić jakiegoś błędu. Dziękuję serdecznie za radę i pozdrawiam ;-)

Autor: mania
E-mail:  
Data: środa, 30 czerwca 2010 14:23:19
ja swoje tzrymam na południowym parapecie i bardzo im tu dobrze.jednak w te upały zasłaniam rolety z tkaniny i tak aż do października.Mozna wypróbować różne miejsca w domu jednak nie w okresie kiedy storczyk kwitnie bo często się zdarza że gubi kwiaty,tak samo kiedy stoi w przeciągu

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl