Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zdjęcia storczyków - czy można?
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: sobota, 29 maja 2010 09:11:08
Na temat fleszów i fotografowania nie wiem nic, ale mogę napisać coś o etylenie. Etylen (czyli eten) to węglowodór nienasycony z grupy alkenów. Jego wzór strukturalny to H2C=CH2. Jest naturalnym hormonem roślinnym (fitohormonem) odpowiedzialnym za dojrzewanie i starzenie się organów roślinnych. Jest wydzielany m. in. przez dojrzałe owoce (np. banany), a nawet kwiaty cięte. Jeśli więc koło kwitnącego storczyka ustawimy wazon z bukietem lub paterę z owocami, może się zdarzyć, że kwiaty tegoż storczyka błyskawicznie się zestarzeją. Podobna historia może mieć miejsce, jeśli nowo zakupioną hybrydę pozostawi się w celofanie-dochodzi wówczas do zwiększenia stężenia etylenu w bezpośrednim otoczeniu rośliny. Opisane przypadki są jak najbardziej możliwe do zaobserwowania, jednak mało prawdopodobne, jeśli zapewni się minimalną wentylację.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 29 maja 2010 10:15:27
Etylen ma wzrór C2H4. Latwe do zapamiętania: alkohol etylowy C2H5OH po odjęciu wody H2O zostaje C2H4. Nie mylić z etanem C2H6. Związek CH2 nie istnieje bo wodór musiałby być dwuwartościowy. Tyle mocherek pamięta choćby ze szkoły. Marta

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: sobota, 29 maja 2010 10:58:22
Marta, podałem wzór STRUKTURALNY, a nie sumaryczny. Mój odzwierciedla budowę związku-dwa atomy węgla, między którymi jest wiązanie podwójne, każdy połączony z dwoma atomami wodoru. A coś takiego, jak CH2 istnieje i to w dwóch postaciach: -CH2- i H2C= (czyli CH2=) , jednak nie są to samodzielne związki, lecz fragmenty większych cząsteczek.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 29 maja 2010 11:20:17
A dzisiaj mamy w rp artykuł o takim świeceniu.

http://www.rp.pl/artykul/486712_Niebezpieczne_lampy.html

pozdrawiam
ewka

Autor: Nikita
E-mail:  
Data: sobota, 29 maja 2010 20:22:33
Zawsze robię zdjęcia pędom storczyków (i to nawet po kilka razy, jak coś nie wychodzi) - jakoś nigdy żaden ani nie zmarniał, ani nie przyspieszył wzrostu, a lampę błyskową mam porządną

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 20 lipca 2010 20:08:29
Witam,
dostałam dzisiaj do poczytania, myślę, że jest to bardzo ciekawy artykuł.

http://wyborcza.pl/1,75476,8151919,Rozumne_zycie_roslin.html?as=1&startsz=x

Pozdrawiam
ewka

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl