Tych pytajników powinno być więcej. Tę roślinę kupiłam na ostatniej krakowskiej wystawie. Była sprzedawana na kilogramy
Po "hełmofonie" poznaję, że to Karge był producentem tej wielgaśnej rośliny. Sandra nie potrafiła dokładnie okreslić nazwy, ale stawiała na Cirrhophyllum Hans Delight. Teraz, kiedy pojawiły się kwiaty, wiem że to z pewnością nie ta roślina.
Kwiaty pojawiają się na krótkich pędach. Na pierwszym zdjęciu po lewej stronie widać kwiatostan.
Proszę o pomoc w identyfikacji. Przewiduję nagrody za pomoc - kawałek tej rośliny Od razu dodam, że to prywatna roślina.
Heh roslina piekna, kwiaty heh... no nic sá jakie sá, ale tak narazie nie kojarzá mi sié z niczym, jesli to hybryda to bédzie bardzo ciézko znalesc...
A to wogole parasolka? Kwiaty wyrastaja z jednego punktu czy sa rozmieszczone w gornej czesci pedu bardziej luzno? Ostro zakonczona warzka calkiem mi sie podoba, ale to tyle narazie mam tylko do powiedzenia pogrzebie moze w domu w moich bazach danych jesli znajde chwilke przed wyjazdem.
Z tego co wiem to p.Karge był nieco zawiedziony wielkością kwiatów - jak widać miał trochę racji, ale byłam pewna że u ciebie będzie się świetnie czuło.
Chyba dobrze się czuje roślina bo ładnie zakwitła i nadal ponawiam prośbę o pomoc w jej identyfikacji.
Na dzisiejszych zdjęciach widać ładnie wyprostowane i duże kwiaty, nie to co poprzednie . Fanty za pomoc aktualne
Pozdrawiam,
Danka
Gratulujé Magorzato piersza fotka to identyczna roslina!
Druga odpada.
No i pamiec mi wrocila widzialem to juz online u UK Bulbo kolekcjonera. No ale ze mnie jeszcze wtedy nie bylo w UK to sie wybacza: CZyli to jest medusae x vaginatum, heh moze tez byc w innej kolejnosci tak czy inaczej rozmiar kwiatow bardziej po vaginatum:
watpliwosc jednak jest wciaz dla mnie mala skad u licha tyle czerwonego skoro oboje rodzice sa niemal czysto bialymi, az sie cisnie zeby tu jeszcze wmieszac geny gracillimum!!
Pozdrawiam
Widzę, że odpowiedź na tę zagadkę będzie miała wiele ojców, matek. Dobrze, że roślinka duża to i wszystkim "rodzicom" kawałek się dostanie Zastanawia mnie jeszcze ta krótka, gruba łodyga?
niktóre bulb vaginatum maja wlasnie taki zgrubialy ped...
Ale tak naprawde mozemy sobie gdybac i gdybac bo jesli to jest drugorzedowa hybryda to mozliwosci z podobnym efektem moze byc kilka, o ile nie kilkanascie...
A ja nadal bym obstawiał przy Bulbophyllum Thai Spider na orchidarium są zdjęcia takiej roślin i ma krótsze pędy kwiatowe to zależy od połączenie tej hybrydy które geny były mocniejsze.
Jak mozesz obstawia skoro to moja roslina i wyglada zupelnie inaczej?? kwiaty bardziej koncentrycznie wyrastaja z pedu, oboje rodzice w Thai Spider maja bardzo dluugie pedy kwiatowe, wystajace daleko poza liscie - wiec co ma tu przewazac??????,
I ten ped jest czerwonawy, ile jeszzce mam wymienic roznych szczegolow? Inny kolor warzki!!!
Piotrek, powinieneś już wiedzieć, że kolor nie gra tak ważnej roli jak budowa warżki i prętosłupa , ale te, niestety, na zdjęciach są nierozpoznawalne.