Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  DENDROBIUM LODDIGESII
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: czwartek, 6 sierpnia 2009 20:23:27
co mam zrobić z tym dendrobium stopniowo gubi liście ale korzenie są ok, wilgotność w orchidarium to średnio 80%

Autor: pysia34
E-mail:  
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 13:56:07
to może za jednym zamachem udam mi się dowiedzieć co zaś z tym dendrobium zrobić ? za sucho? spoczynek?

Autor: Jolanta
E-mail: Lisa_26@web.de
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 17:18:55
Ja posiadam röwniez tego storczyka i mam go w akwarium. Ta rosline mam nie za dlugo ale ma sie dobrze bo duzo przyroslo jej pseudobulw. Spryskuje storczyk codziennie i to mu sluzy.

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 19:52:29
Moje dendrobium loddigesii nie jest w orchidarium
uprawiam je jako chłodnoluba bo takim jest.
wystawiam na dwór w maju podlewanie już dość duże - wraz ze wzrostem temperatur częściej - podłoże tylko lekko przesycha między podlewaniami(nie spryskuję ani nie zamgławiam moich storczyków).
Od końca września lub połowa października w zależności od temperatur ograniczam coraz bardziej podlewanie i zimą bardziej sucho lekkie zwilżanie podłoża (zanurzenie doniczki na moment)i niskie temperatury max 17 stopni
Do domu wnoszę jak cymbidium koniec października lub połowa listopada - w zależności od pogody

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 21:45:14
W arkuszu uprawy pisze że ,,opadające po czasie liście,, ale nie wiadomo po jakim czasie. Może ktoś z uprawiających dłużej tę roślinę, by się wypowiedział. Też mam D. loddigesi i nie wiem czy pasują mu warunki uprawy, czy mam coś zmienić. Uprawiam go od niedawna.
PROSIMY O ODPOWIEDZ czy to ma być jeden sezon wegetacyjny, czy dwa, a może pół. Jedno jest pewne im wyższa temperatura tym gorzej i więcej keiki i gorzej z kwitnieniem. Marta

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 18 sierpnia 2009 22:36:49

Witam,

oto garść dodatkowych informacji z książki Wooda "Dendrobiums":

...sekcja Dendrobium, grupa z opadającymi liśćmi... tu jest "variably deciduous", czyli jak kto chce
...zadziwiający brak zgody co do warunków uprawy sugeruje, że roślina toleruje szeroki zakres warunków...
...rozgałęzienia często wytwarzają korzenie, stąd skłonność do tworzenia keiki...
...obficie podlewać latem...
...brak zgody co do przesuszania i cieniowania...
wg cytowanego w książce M.M.Brubakera uprawa w warunkach bardzo jasnych, suchych i chłodnych skutkuje wytwarzaniem ogromnej ilości keiki, natomiast im więcej wyrasta pędów od podstawy, tym więcej kwiatów...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl