Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowa szczepka Phal.Taisuco Kaaladian-co dalej?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aneta
E-mail: marleen@poczta.fm
Data: środa, 1 kwietnia 2009 16:59:01
Dzisiaj dostalam poczta kupiona przeze mnie szczepke Phal. i wlozylam go do doniczki z granulatem i mchem oraz zrosilam.Czy ktos moglby mi doradzic jak mam dalej postepowac zeby tak mala roslinka przezyla.Bede wdzieczna za rady.
Pozdrawiam milosnikow tych roslin.

Autor: agata
E-mail:  
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 20:25:00
Ze względu że to jest maleństwo musi mieć wysoką wilgotność powietrza..A czy to jest keiki czy siewka wyjęta z agaru?

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 20:29:59
Ja takie maleństwa trzymam wiszace na drucikach w pojemniku z keramzytem zalanym wodą na dnie. Pojemnik jest przykryty, ale nie do końca (są szpary, by docierało do roślin powietrze). Podlewam przelewając podłoże wodą, nie moczę (tak mi wygodniej).
Pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 20:45:16
Dziekuje za propozycje.

E-mail:  
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 20:46:33
Nie wiem,bo kupilam je na niemiecki Ebayu.Ale chyba raczej Keiki bo sprzedawca mial ich wiele,widzialam na dolaczonym zdjeciu.A jaka jest roznica?Trzeba je jakos inaczej traktowac?

Autor: kamill
E-mail:  
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 21:38:24
tak te z in vitro sa bardziej delikatne i zanim sie je posadzi do normalnego podloza nalzey je aklimatyzowac przez kilka tygodni. nalezy zapewnic im dużą wilgotnosc są bardzo wrazliwe na suche powietrze i szkodniki czy choroby. stad roznica .keiki szybciej sie aklimatyzują niz te siewki ze szkla

Autor: Ania
E-mail: anna.lotowska@gmail.com
Data: czwartek, 2 kwietnia 2009 22:48:26
... a jesli sprzedawca miał ich wiele, to raczej z in vitro Bo skąd by wziął tyle keiki na raz?
Pozdrawiam, a to co pisałam tyczy się właśnie maluchów z in vitro

E-mail:  
Data: piątek, 3 kwietnia 2009 14:04:46
Dziekuje za odpowiedz,zobaczymy co bedzie dalej z moim falkiem.Narazie nic sie nie dzieje.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl