Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  lepka substancja na spodzie liścia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: keota1@interia.pl
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:10:14
Witam, zauwazyłam,że na liściach jednego z moich falków od spodu pojawiła sie lepka przeźroczysta substancja.Co to oznacza?czy to jakaś choroba?Co powinnam zrobić.Dziękuję za jakieś porady

Autor: marciontko
E-mail: mrs_mia_wallace@tlen.pl
Data: wtorek, 20 maja 2008 10:17:14
Mój ma podobnie: na spodniej stronie najstarszych liści, na ich obrzeżach występują małe, lepkie, przezroczyste i gęste kropelki, mi przypominają żywicę, ostatnio znalazłam je także na pędzie kwiatowym (na zdj słabo widać-to te jasne plamki nad klamerką) Niestety, liście zaczynają się marszczyć i pojawiły się na nich plamki. Nie mam pojęcia co to może być, a jakby tego było mało to w okolicach łodygi zauważyłam jakieś ruchliwe, małe robale

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: wtorek, 20 maja 2008 12:26:34
Lepkość liści powodują wełnowce(chociaz nie zawsze,czasem jest to wyciekajaca żywica)Welnowce są buiałe .podobne do puszku..Te bardziej ruchliwe to pewnie przedziorki.Na tym forum jest juz temat o szkodnikach i ich zwalczaniu Polecam!

Autor: edyta
E-mail: edyta_g@o2.pl
Data: niedziela, 25 maja 2008 10:19:24
Moje dendrofobium w czasie kwitnienia wydziela taką lepką rosę. Nie ma na 100% żadnych pasożytów, więc wiem, że ta rosa jest zupełnie neutralną wydzieliną. Ale obserwacja nigdy nie zaszkodzi Taką rosę mogą jeszcze wywoływać mszyce .
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl