Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  HELP!! miltoniopsis czuje sie zle..
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: AnnaB
E-mail:  
Data: sobota, 23 lutego 2008 09:33:25
Jedna uwaga, ale to WAŻNE:

doniczka nie może stać bez pośrednio na tej tacce z keramzytem! Tacka musiałaby być szersza, na niej keramzyt z wodą, na tym mała podstawka i dopiero doniczka. Albo: dwie podstawki, jedna duża, druga mała ale z wyższym brzegiem, małą wstawiasz do dużej, na małą doniczkę, do dużej wlewasz wodę. To ma nawilżać powietrze, nie korzenie od spodu. Miltonie nie lubią zalewania.

E-mail:  
Data: sobota, 23 lutego 2008 09:34:28
No i tej wody na tacce wtedy więcej... Taka mała ilość wyschnie raz-dwa...

Autor: Beata
E-mail: jaqub99@poczta.onet.pl
Data: sobota, 23 lutego 2008 18:13:51
Dziekuje za sugestie!! Juz "lece" przestawiac. Pozdrawiam B
P.S. Zeby tylko jeszcze moje koty do tej konstrukcji nie dolozyly swoich lapek to bedzie dobrze.....

Data: sobota, 23 lutego 2008 18:30:58

Czy w ten sposob??
Dodam tylko ze ta ilosc wody w podstawce (tej z keramzytem) jest prawie taka sama od wczoraj wieczorem- czyli chyba jednak tak szybko nie ubywa

Data: sobota, 23 lutego 2008 18:34:07
Jeszcze widok calosci.
Ale mam zabawe teraz kiedy moge swoje watpliwosci rozwiac (jak na tym wietrze co dzis w Lodzi wieje)!! Od razu chce mi sie dalej pielegnowac moje roslinki.
Pozdrawiam wiosennie B
Aha u mnie juz kwitnie oczar, ranniki i przebisniegi

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 23 lutego 2008 21:48:34
Lepiej będzie na parapet postawić plastikowe tace z keramzytem i wodą a na nich podstawki z storczykami w doniczkach. Podwyższona wilgotność i tak będzie miała maały zasięg. Od lat tak uprawiam storczyki na parapecie. Marta

Data: sobota, 23 lutego 2008 21:58:22
Taaaak w zasadzie zgadzam sie, tylko moje kociska, futrzaki okropne uznaly keramzyt za SWIETNA zabawke i obawiam sie ze wieksza jego ilosc spowoduje...hmm raczej straty w roslinach. Juz siedza sobie na krzesle przy oknie i podgladaja coz to za nowa rozrywka
Jak juz pisalam mieszkam w domku i jest u mnie niezbyt sucho, bede obserwowac rosliny i jakby byl jakis problem to bede glosno wolac o pomoc.
Tymczasem nowe liscie i bulwy wypuszczaja: zygopetalum, cattleya, oncidium, cambria, odontonia i encyclia - to chyba nie jest im tak zle co??
Tylko ta biedna miltonia... ech... zadzialalam wg. zalecen i trzymam kciuki. Bede meldowac o wszelkich zmianach.... mam nadzieje ze na lepsze

E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lutego 2008 08:15:16
Wody to bym jednak dolała (w domu może nie być sucho, ale dla miltonii to jednak nie wystarcza!), można wyjąć keramzyt jeśli koty się za bardzo interesują.
Powodzenia!

Data: wtorek, 26 lutego 2008 13:06:51
Witam wszystkich! Bardzo dziękuje jeszcze raz za udzielone informacje oraz wsparcie psychiczne. Chyba jednak już "wpadłam" z uszami do grona pozytywnie zakręconych storczykarzy
Aha i jeszcze jedno: Jak na razie moje koty nie buszują w keramzycie!! Hurrraaa!!!
z poważaniem B

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl