Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  całkowity cień???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: 555kasia@wp.pl
Data: niedziela, 7 stycznia 2007 17:20:51
Witam!
Szukając informacji o moich storczykach natrafiłam na taką, że Phal. bellina, viridis, gigantea i amboinensis powinny mieć całkowity cień. Czy to prawda? (bo trochę wierzyć mi się nie chce) Jeśli tak, to jak ma to wyglądać? Bo przecież nie ciemności?
Pozdrawiam,
Kasia

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 7 stycznia 2007 17:27:22
Maja zapewne na mysli okno polnocne

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: niedziela, 7 stycznia 2007 18:57:46
Phalaeopsisy potrzebują bardzo dużo światła (ale nie słońca) -może chodziło o inną szerokość geograficzną?

Data: niedziela, 7 stycznia 2007 19:13:23
Te informacje mam z tej strony: http://www.orchidspecies.com/phalamboinensis.htm )tu akurat phal. amboinesis) Po zerknięciu w legędę na głównej jest napisane, że storczyk potrzebuje "Full Shade" czyli całkowity cień. Czy okno północne wystarczy??? Czy może powinny stać w głębi pokoju?
Pozdrawiam,
Kasia

Data: niedziela, 7 stycznia 2007 19:14:26
legendę, przepraszam

Autor: arecki
E-mail:  
Data: niedziela, 7 stycznia 2007 19:24:32
Cień – obszar, do którego światło nie dociera zupełnie (cień całkowity) lub częściowo (półcień) na skutek istnienia przeszkody ustawionej na drodze promieni świetlnych, nie przepuszczającej światła.

Rzeczywisty cień jest zawsze mniejszy niż idealny cień zwany geometrycznym, ponieważ na krawędzi występuje zjawisko dyfrakcji powodujące, że część promieni pada na obszar cienia geometrycznego

przyjmijmy opcję ze to moze być okno północne, lub zacieniowane okno wschodnie lub zachodnie:
Jeśli mamy do czynienia z przeszkodą usytuowaną na drodze promieni świetlnych biegnących od kilku punktowych źródeł światła lub od jednego źródła rozciągłego, to obok obszaru cienia całkowitego powstają także półcienie, tzn. obszary, do których dociera światło od niektórych tylko źródeł punktowych lub od części źródła rozciągłego.

wystarczy przyjąć zasadę dużo światła ale nie słońca
pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl