Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium unicum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 13:20:51
Witam,
młode przyrosty tracą liście. Liście robią się żółtozielone, a potem opadają.Roślina wypuszcza nowe przyrosty i to mnie cieszy, ale czy te liście nie opadają zbyt wcześnie. Dendrobium rośnie w orchidarium, temperatura w dzień dochodzi do 30º, wieczorem spada do 24º. Wilgotność waha się od 80% do 60%. Czy mam powody do zmartwień, czy wszystko jest oki?? Proszę o podpowiedz!

Pozdrawiam,
Mariola

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 13:38:00
Witam
Nie mam dendrobium unicum ale mam krewniaka fire bird i wydaje mi sie ze nie powinny opadac, ze jest za wczesnie, cos musi byc nie tak z tym dendrobium, moje wypuszcza takze duzo mlodych i wszystkie sa zieloniutkia a sa roznej wielkosci.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 14:49:22
Ja z kolei mam Den. Stardust Chiyomi (to też typ unicum), rośnie ładnie, ale...

W poprzednich latach wypuszczało piękne nowe przyrosty dochodzące do 25 cm długości, liście zieloniutkie, błyszczące jak polakierowane, 6-7 cm długości, 2 cm szerokości. Stosowałem nawóz z przewagą azotu, od sierpnia Blossom Booster. Liście utrzymywały się nawet dwa sezony. Niestety nie kwitło - same keiki.

W tym roku postanowiłem poeksperymentować, przesadzone do koszyczka, rośnie na zewnątrz od kwietnia, od 7 rano do 10-11 w pełnym słońcu. Nawóz - Pokon dla storczyków w wodzie RO. I co... liście są malutkie (3 na 1 cm) zielonożółte, od spodu białawe (sprawdzałem, nie ma intruzów, opryski zapobiegawcze też były), nowe przyrosty dopiero mają jakieś 5 cm długości - właściwie nie różnią się zbytnio wielkością od keiki. Zobaczymy co będzie dalej, zamierzam potrzymać je na balkonie do listopada - może uda mi się zaindukować kwitnienie choć, przyznam, roślina wygląda znacznie mniej okazale niż poprzedniego sezonu.

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 15:46:54
Ja nawoze nawomixem, oprocz przyrostow i keiki pojawil sie nawet paczek kwiatowy na jednym wezle, jest jeszcze zielony ale pewnie juz niedlugo sie rozkwitnie.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 16:24:09
Przedwczesne opadanie liści na młodych przyrostach dendrobium może sygnalizować obecność przędziorków. To tylko przypuszczenie, ale proszę dokładnie obejrzeć spodnią część liści. Jeśli widać białawy nalot, to może oznaczać przędziorki. Trzeba wtedy spryskać rośliny preparatem przędziorkobójczym, np. Magus.

Może to też być sygnał, że coś złego dzieje się z całą rośliną (na przykład zagniwanie korzeni w starym, zbutwiałym podłożu). Młode przyrosty dendrobium (szczególnie w ciemniejszym miejscu) mogą też bardzo źle reagować na zalanie i zrzucać szczytowe liście.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 25 lipca 2006 17:19:51
Panie Jerzy,
białego nalotu nie widzę, ale widoczne są ślady kłucia. Zagniwanie korzeni odpada, roślina jest na podkładce. Chyba jednak to jakiś szkodnik, spróbuję z tym preparatem przeciw przędziorkom.

Panie Piotrze,
moje Dendrobium Stardust w zeszłym roku całe lato spędziło na zacienionym balkonie i pięknie kwitło. W tym roku chyba za późno wystawiłam roślinę na balkon, za długo miała ciepło i w efekcie mam mnóstwo keiki, ale są też nowe przyrosty. Może Pana roślina miała za ciepło i dlatego nie kwitła?

Pozdrawiam,
Mariola

Autor: Małgorzata L.
E-mail: golem19@02.pl
Data: wtorek, 25 lipca 2006 19:48:25
Moje dendrobium Stardust również trzymałam w zeszłym roku na balkonie i zechciało sobie zakwitnąć w sierpniu - nawet długo utrzymywały się kwiaty. Miałam potyczki z przędziorami i muszę przyznać, że jedynie magus 200 odniósł oczekiwany skutek. Szkoda truć storczyka innymi preparatami. Niestety moje dendrobium oraz kilka innych dendobiów, kilka przyrostów u katlejowatych przeszło do krainy wiecznych kwitnień. W tą samą podróż szykuje się masdevalia. Wszystkie one były na balkonie. Wygląda to na jakieś porażenie (wirus, grzyb...).

Data: wtorek, 25 lipca 2006 20:25:51
Przykre to co Panią spotkało, Pani Małgosiu.Keiki Dendrobium Stardust z przyjemnością Pani podeślę jeśli to aktualne.

Pozdrowienia, Mariola

Data: poniedziałek, 21 sierpnia 2006 19:54:11
Moje dendrobium wyzdrowiało,
białemu personelowi wielkie dzięki!
Zrobiłam oprysk przeciw przędziorkom i roślinę z orchidarium przeniosłam na balkon. Na młodych przyrostach pojawiają się soczystozielone liście, które nie mają zamiaru zżółknąć.Hura!!!

Życzę Państwu zdrowych roślin i pozdrawiam,
Mariola

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl