Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co to za paskudztwo?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: trzkasienka
E-mail:  
Data: niedziela, 14 maja 2006 16:59:43
sluchajcie- cos sie stalo z moim storczykiem... po Swietach jak sie pojawilam w domu 1 lisc lezal obok doniczki- tak, jakby go ktos wzial i odkroil... na tym miejscu pojawilo sie cos bialego a dziaj znalazlam drugi lisc obok doniczki... identyczna sytuacja... pokaze Wam zdjecia jak to wyglada, czy ktos wie co to moze byc?

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: poniedziałek, 15 maja 2006 09:04:13
Witam!
Zdjęcie jest niewielkie. Może to jest wełnowiec?? Tylko że wełonowce nie powodują aż takich spustoszeń. Być może dołączyła się do tego jeszcze inna dolegliwość. Został już jeden rosnący listek?? Proszę spróbować zdjąć to białe "coś" z rośliny. Jeśli będzie trochę lepkie to raczej wełnowiec. Można je usuwać mechanicznie, dopiero przy większej ilości owadów stosuje się chemię.
Nie wiem czy pomogłam ale może...
Pozdrawiam, Karolina

Autor: trzkasienka
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 maja 2006 09:10:07
Dziekuje Karolina- wlasnie po Twojej sugestii zaczelam to biale zdrapywac- nie jest jednak lepkie, przypomina to sucha wate cukrowa. Ten lisc, ktory mi wczoraj odpadl, byl ostatnim lisciem- czyli juz chyba nic nie wybije- obejrze jeszcze korzenie..
mam jeszcze jednego storczyka, stad moje pytanie.Na razie on nie choruje.. ale nie chcialabym by go spotkal taki sam los.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl