Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Plesn w podlozu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 2 maja 2006 20:55:45
Witam, i od razu mam pytanie. Zauwazylam w donniczce z Epicattleya, ze podloze z wierzczu ma objawy "plesni". No w sumie nie wiem jak to dalej opisac, ale wyglada to w ten sposob.

Czy ktos umial by mi odpowiedziec na pytanie, czy tak wygladajace podloze powinno wzbudzac podejrzenia, w sensie czy roslinie to nie przeszkadza, czy tez lepiej byloby wymienic podloze na swieze?

Pozdrawiam, Kamila

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 2 maja 2006 21:43:35
Witam,
według mnie, pojawienie się pleśni na powierzchni oraz w głębi podłoża świadczy, że jest już na etapie rozkładu, zbyt zwarte dla storczyków. Takie podłoże długo przesycha, no i brak powietrza dla korzeni. Te korzenie niezbyt dobrze wyglądają. Ja osobiście przesadziłabym w nowe, przewiewne. Przecież jest wiosna, przyrosty idą pełną parą, towarzyszy temu wzrost korzeni - to chyba najlepsza pora. Stres związany z przesadzaniem będzie minimalny a pozytywne efekty da się szybko zauważyć. Powodzenia !
Pozdrawiam, Anna

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 2 maja 2006 23:32:53
Jak w jakiejkolwiek z moich roślin, nie tylko storczykach, pojawia się "?COŚ, CZEGO BYĆ NIE POWINNO?" , od razu staram się tego pozbyć . Tak jak moja poprzedniczka, zaleciłbym przesadzenie rośliny. Przy okazji sprawdzi Pan stan niewidocznych korzeni
Pozdrawiam
Łukasz

Autor: Łukasz
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: wtorek, 2 maja 2006 23:35:28
Ups
oczywiście miałem na myśli PANI ale przez przypadek zjadłem "i"
Przepraszam
Pozdrawiam
Łukasz

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 3 maja 2006 08:38:24
Dziekuje za pomoc. No to bedzie "przeprowadzka"....

Pozdrawiam, Kamila

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: środa, 3 maja 2006 13:58:55
Ja mam podobny problem i to w nowo przesadzonym storczyku - więc u mnie to raczej nie jest kwestia starego podłoża.
Nie można mieć też uwag do podłoża - bo inne storczyki przesadzone dokładnie w to samo podłoże nie mają żadnej pleśni - czy co to tam jest.
Ten jeden u którego pleśń się pojawiła rośnie prawidłowo, a po podlaniu (przez wsadzenie do garnka z wodą)pleśń znikła...postanowiłam się więc tym zbytnio nie przejmować...ale może powinnam???

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl