Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wiotkie liście u phelanopsisa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elżbieta Cwek
E-mail: ecwek@o2.pl
Data: sobota, 11 marca 2006 20:36:57
W lutym dostałam phelanopsisa, pięknie kwitnie, sprawdziłam korzenie są zdrowe, natomiast liście są wiotkie. Co robić?
Elżbieta

Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: niedziela, 12 marca 2006 09:20:34
Witam!
Proszę napisać jak uprawia Pani roślinę - jak często ją podlewa itp.
A wiotkie liście świadczą jednak o niewystarczającym nawodnieniu rośliny, czyli zgniciu lub zaschnięciu korzeni. Proszę przejrzeć to forum, jakiś czas temu ktoś pzedstawiał zdjęcia zdrowych i zgniłych korzeni Phalaenopsisa. Potem proszę wyjąć roślię z doniczki i zobaczyć jak to się przedstawia w przypadku Pani storczyka. Rady co zrobić później z rośliną są szczegółowo opisane na stronie - można przesadzić roślinę do mchu, keramzytu lub (jeśli jest trochę zdrowych korzeni) do nowego podłoża z Orcidsklepiku.
Pozdrawiam i życzę powodzenia, Karolina

Autor: Elżbieta Cwek
E-mail: ecwek@o2.pl
Data: niedziela, 12 marca 2006 19:43:29
Dziękuję za radę. Korzenie przez doniczkę wyglądały na zdrowe jednak po wyjęciu z doniczki okazało się, że jest tylko kilka zielonych na końcach większość jednak od " pnia" jest zółta. Obciełam je , roślinę przesuszyłam ale jedynym podłożem jakie miałam w domu było podłoże torfowe do orchidei. Czy w takim podłożu moja roślina ma szansę na reanimację Dodam, że biednego felusia nie podlałam i chyba tego nie zrobię przez dwa tygodnie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl