Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  skarłowaciałe dendrobium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: chrom`ek
E-mail: chrom@linart.pl
Data: niedziela, 5 marca 2006 10:40:21
Witam,
w listopadzie przywiozłem z giełdy przecenione dendrobia, które wkrótce straciły liście. Po miesiącu na starych pseudobulwach zaczeły pojawiać się młode rośliny, które rosły dość szybko. Teraz zuważyłem że wszystkie, te 2-3 centymetrowe jak i te mniejsze zatrzymały się, liście zrobiły się ciemno zielone i skórzaste jak u dorosłych roślin. Roslinki są podlewane 2 razy w tygodniu bo podłoże przesych bardzo szybko, ponadto są spryskiwane dwa razy dziennie. W zeszłym tygodniu spryskałem je niechcący wodą w której był nawóz (zagapiłem się i pomyliłem spryskiwacze). Czy jeszcze będzie coś z nich?

Krystian

Autor: marek
E-mail:  
Data: niedziela, 5 marca 2006 12:57:50
jeżeli nawóz nie był za bardzo skoncentrowany to na pewno im nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie - powinno bardzo pomóc. Nawożenie dolistne jest powszechną i wskazaną praktyką. Używa się nawozów mocno rozcieńczonych aby nie poparzyć liści. Nawozy dostarczane dolistnie są szybciej i w większym stopniu przyswajane niż nawozy dostarczane przez korzenie. Nawożenie dolistne powoduje silniejszy wzrost liści - są potem większe - a co za tym idzie pośrednio powodują zwiększenie fotosyntezy i silniejszy wzrost całych roślin. Ponadto nawożenie takie wydłuża życie liści opadających - tak przynajmniej jest w przypadku roślin uprawnych - zbóż, okopowych i in. Ja wszystkie moje storczyki dokarmiam dolistnie i nigdy z tego powodu nie miałem strat.

Autor: agnieszka
E-mail: kicia.aga@wp.pl
Data: wtorek, 22 lipca 2008 23:30:25
witam
w jakim rozcienczeniu uzywac nawoz dolistny i jak czesto i czy pryskac cale liscie czy tylko od dolu? czy w wypadku zastosowania nawozenia dolistnego zaprzestac nawozic doglebowo?
pozdrawiam z gory dzieki za odpowiedz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl