Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Vandy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina Czempas
E-mail: ckarus@gazeta.pl
Data: wtorek, 14 lutego 2006 20:32:19
Witam!
Od jakiegoś czasu mam coraz większy problem z wandami. Dwie z kilku, które posiadam już padły. Jakieś 2 miesiące temu przeprowadziłam się i zmieniły otoczenie. Wcześniej rosły w pomieszczeniu o wilgotn. ok. 60%, w koszykach wypełnionych korkami po winie i odrobiną mchu. Rosły dobrze, kwitły. Teraz powietrze jest suche (mimo nawilżacza), roślin nie spryskuję (w ogóle-żadnych) a mimo to wandy cierpią na coś, co wygląda na zgniliznę. Jest o tyle nietypowa, ze posuwa się od dołu ku szczytowi rośliny. Zbieram kolejne liście, od nasady zbrązowiałe, reszta zielona. Roślina pada po jakiś dwóch tygodniach od zauważenia objawów choroby. Boję się o resztę wand. Co mam zrobić i czym ta choroba jest spowodowana??
Dodam tylko, że myślę o zbudowaniu orchidarium, ale na to potrzeba sporych pieniędzy...
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam, Karolina

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 14 lutego 2006 21:18:50
Witam,
Pani Karolino, jakś analiza zmian;
- inne oświetlenie bo zmiana miejsca
- inna wilgotność
- i chyba co mi się wydaje najbardziej inne to woda, bo dlaczego gniją skoro ma je Pani długo i wie jak z nimi postepować

przyczyna opadania liści dolnych to;
- brak wody, pobiera zawsze z najstarszych
- brak nawożenia, jak wyżej
- choroba bakteryjna ale dlaczego, może przybyła jakaś nowa roślina po sąsiedzku sobie stoi i zaraża

Tyle, może jakoś pomogłam, trzymam kciuki żeby się przystosowały.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 14 lutego 2006 21:38:27
Witam
Może chłodniejsze warunki, dłuższy okres przesychania, mniejszy ruch powietrza.
Co do orchidarium to może narazie jakieś prowizoryczne. Ja też mam vandę i wykonałam takie prowizoryczne orchidarium w głównej mierze właśnie dla niej dopóki nie będę mogła przenieść jej do tego wymarzonego.
Postaram się zaraz dodać zdjęcie prowizorycznego orchidarium, którego koszt zrobienia jest niewielki, może się na coś przyda.
Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 14 lutego 2006 21:50:14
Bardzo dziękuję za pomoc. Nowe rośliny owszem, przybyły, ale są zdrowe i nie wykazują żadnych oznak chorobowych. Ze względu na tryb mojej pracy regularne podlewanie jest urtudnione, więc może ze względu na niższą wilgotność powietrza wandy źle tą sytuację znoszą.
Chciałabym zrobić jakieś prowizoryczne orchidarium, ale potrzebuję sporego. Mam dwa małe zrobione z akwariów z pokrywą oświetleniową. Tyle że rosną tam miniatury i male, cenniejsze egzemplarze. Czują się tam bardzo dobrze, ale o wsadzeniu tam wand nie ma mowy.
Pani Iwono - jak zrobiła Pani (i z czego) orchidarium i jakich jest rozmiarów? Bo moje powinno być przynajmniej 1m.x 1m.
Pozdrawiam, Karolina

Data: wtorek, 14 lutego 2006 22:37:55
A oto zdjęcia

Jest to pojemnik na bieliznę, podwyższony tyczkami bambusowymi, obklejony folią, w środku są dwie żarówki i mały wiatraczek, nie ma grzałki. Po zroszeniu z rana wilgotność wzrasta do 80, a temperatura przy włączonych lampkach do 27, przy wyłączonych spada do 21. Vanda będąca na boku wznowiła wzrost dlatego uważam że mają tam dobre warunki, a vanda którą reanimuję ma wypustkę z której jak sądzę wyrośnie korzonek.
Pojemnik kosztował 40 zł, tyczki po 2 zł, żarówki po 30 zł.
Nie jest nazbyt eleganckie ale narazie może być, tym bardziej że nie chcę stracić tych vand.Straciłam już dwie vandy przez zgnilizne, dlatego te dwie pozostałe są dla mnie bardzo cenne stąd to orchidarium, nie chcę się również pozbawić satysfakcji z widoku kwitnącej vandy na żywo.
Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 14 lutego 2006 22:41:45
Ma 70 wysokości, 50 długości, 30 szerokości. Wysokość można sobie regulować tyczkami, zamiast tyczek dł 70 dać tyczki dł 100, co do innych parametrów nić nie da się zrobić bo takie jest pudełko.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 14 lutego 2006 23:21:45
Opisuje Pani standardowe objawy bakteriozy systemowej, czy mówiąc zwyczajnie, zgnilizny.

Z mojego doświadczenia wynika, że 99% takich objawów u vand zaczyna się od przechłodzenia roślin. Może to być zarówno jednorazowe silne przechłodzenie (na przykład podczas Pani ewidentnie zimowej przeprowadzki) albo stała stosunkowo niska temperatura uprawy. W tym drugim wypadku nie musi to być żaden straszny chłód - dla wielu hybryd vand, szczególnie tych pochodzących od Vanda sanderiana, potencjalnie groźne są nawet temperatury w okolicach 18 stopni lub poniżej.

Niestety, gdy bakterioza raz się zacznie, bardzo rzadko udaje się uratować zaatakowaną roślinę.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: środa, 15 lutego 2006 10:54:03
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jedna z tych wand, które padły niejako zaschła. W opisany wcześniej sposób zrzuciła wszystkie liście i został suchy kikut z trzema, również poduszonymi, korzeniami. Wsadzona jest do wspomnianego akwarium z nadzieją na wypuszczenie bocznego odrostu. Ciekawa jestem czy coś z niej będzie.
Temperatura w pomieszczeniu w którym rosną vandy wynosi ok. 21-22st. Niestety ze względu na nieregulowane kaloryfery, okno musi być czasami uchylane - zapewne te zmiany temp. im nie odpowiadają. Są jednak powieszone tak, by zimne powietrze nie lecialo bezpośrednio na nie. Najgorsze jest jednak to, że nie mogę im chwilowo zmienić pomieszczenia, ponieważ w drugie jest regularnie wietrzone i rosną tam jedynie katleje wymagające schłodzenia i inne rośliny o podobnych upodobaniach. No cóż, nie pozostaje mi chyba nic innego jak budować orchidarium...
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam, Karolina

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 15 lutego 2006 14:15:44
Witam,
postanowiłam pokazać historię vandy moich znajomych. Stracili roślinę przez chwilę zapomnienia. Przed świętami 2005 roku, pośpiech i krzątanina. Vanda namoczona w wiadzre zawsze obsychała w mieszkaniu. Tym razem została zaraz po namoczeniu wyniesiona na balkon, tam gdzie zawsze przebywa. W tym przypadku, też chyba różnica temperatur spowodowała zejście vandy.

Kupiona w maju 2004 roku.

W lecie 2005 roku przypaliło roślinę słońce ale już w październiku wypuściła pęd kwiatowy.

Listopad 2005 roku, w pełni kwitnienia.

A to już zdjęcie ze stycznia 2006 roku. Opadanie liści postępowało bardzo szybko.
Po tej dyskusji, przypuszczam, że nagła zmiana temperatury i to że roślina była mokra, było przyczyną zejścia vandy.

Pozdrawiam
ewka

Data: czwartek, 16 lutego 2006 23:45:47
Witam
To jest moje nowe orchidarium, nie jest to jak narazie to wymarzone, ale narazie musi być.. Nie jest jeszcze ukończone, żarówki i świetlówka nie są jeszcze na stałym miejscu,półki też nie, nie mam narazie pomysłu na to jak powinno wyglądać, i jakie przestrzenie powinnam mieć między pułkami. Z czasem dodam nowe zdjecia, by pokazać jak to wyszło.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 17 lutego 2006 06:52:18
Rozejdzie się Pani ta płyta wiórowa szybciutko...oj szybciutko...
Proszę też sprawdzić jaką temperature ma Pani wewnątrz - całe oświetlenie które jest w środku musi nieźle grzać.
Dodatkowo - ze względu na dość duże szpary - myślę, że ma tam Pani małą wilgotność.

To tyle z uwag o które Pani co prawda nie prosiła, ale które nasunęły mi się po spojrzeniu na te zdjęcia.

Pozdrawiam
W.

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 17 lutego 2006 08:31:34
...a przy drugim rzucie oka widzę, że nie ma tam szansy na jakąkolwiek cyrkulację powietrza.

W.

Data: piątek, 17 lutego 2006 12:47:18
witam
Wiatraczki będą zamontowane, wywiercę otwory w płycie i zasilikonuję ja przed wilgocią. Temperatura dochodzi do 27 stopni wilgotność bez zraszania do 60.
pozdrawiam Iwona

Data: piątek, 17 lutego 2006 13:21:44
Wszystkie uwagi mile widziane.
Szyby nie są orginalne, w czasie przeprowadzki na ten regał spadł inny i szyby się potukły,te są narazie takie poprostu żeby były, będę miała nowe bardziej dopasowane.Nie mam jeszcze wentylatorków, ale będą montowane na bokach, zasilikonuje wszystkie boki gabloty od wewnątrz. Na spodzie będzie kuweta z wodą i kermazytem, narazie stoi tam akwarium z żółwiem morskim,świetlówka będzie montowana z przodu na pasku z lustrem który ma ta gablota. Gablota była przeznaczona na wywózkę do kosza więc postanowiłam z niej zrobić użytek. Czekam na kilka nowych vand, więc to orchidarium będzie mi potrzebne, a finanse nie pozwalają mi na zakup typowego orchidarium.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Andrzej Przygoda
E-mail:  
Data: sobota, 18 lutego 2006 21:11:02
Witam.
Taki luźny mój pomysł aby zamiast silikonowania płyt, może okleić je folią.
Są i cienkie i grube ,przezroczyste, odblaskowe .
Może będzie szybciej ,taniej i wygodniej.
Pozdrawiam - Andrzej .

Data: czwartek, 23 lutego 2006 21:45:57
Narazie tylko tył jest obklejony folią aluminiową spożywczą, ale niestety efekt nie przypadł mi do gustu, i jeszcze troszkę pokombinuję i pozmieniam
Pozdrawiam Iwona

Autor: Basia
E-mail: duszka16@op.pl
Data: czwartek, 23 lutego 2006 22:16:15
Witam, Pani Iwono, a zdradzi Pani tajemnicę jakie oświetlenie Pani zastosowała, chodzi mi o te zarówkę w białej lampce. Basia

Data: czwartek, 23 lutego 2006 22:38:25
Witam
Jest to żarówka neodymowa Sun Glo 25W, kupiona na allegro, używana w terrarystyce, o szerokim spektrum światła, kreuje ciepło, wytwarza promienie UV, czytałam że wpływa też korzystnie na rośliny.
Pozdrawiam Iwona

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl