Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ozonowanie wody
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 30 czerwca 2020 18:32:53
Witam,

Moje rośliny zmieniły od 2017 klimat i wodę, którą są podlewane.
Mam zakopane dwa duże zbiorniki na deszczówkę, razem 7m3. Zbieramy deszczówkę z całego dachu.
Woda zbierana z dachu jest bogata w różnego rodzaju spad naturalny. Są to liście brzozy, jej kwiatki i gałązki.W rynnach są sitka, dużo zostaje zatrzymanych tych naturalnych śmieci, ale sporo przedostaje się do zbiorników.
Woda zmienia kolor i zapach. Roślinom domowym jak i w orchidarium to nie przeszkadza, ale gdy taka sytuacja będzie się powiększać, smród zapanuje i coś jeszcze pewnie...
Pandemia spowodowała, że mówi się dużo o ozonatorach. Czy moją wodę w zbiornikach mogę oczyszczać takim urządzeniem, bez ubocznych skutków dla wody i roślin. Oczyszczać, tzn. wtłaczać ozonowane powietrze, do wody w zbiornikach.
Znawców wody proszę o małą podpowiedź.

Pozdrawiam
Ewka

Autor: Marta
E-mail:  
Data: niedziela, 5 lipca 2020 10:47:26
Nikt nie odpisuje to ja zaryzykuję. Bałabym się pozostałości ozonu w wodzie. Owszem, ozon świetnie się rozpuszcza w wodzie i łatwo się rozpada ale mała część O3 może pozostać i poparzyć korzenie. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować to na mniej cennych roślinach. Wobec różnic pomiędzy storczykami pozostanie dalej wątpliwość. Marta

Autor: Jacek we
E-mail:  
Data: poniedziałek, 6 lipca 2020 10:21:07
Witam.
Pani Ewo a może Pani zainteresuje się takim preparatem o nazwie Intra Hydrocare. Jest to nadtlenek wodoru stabilizowany jonami srebra. My to z powodzeniem stosujemy przy podlewaniu storczyków i innych roślin uprawnych. Kiedyś na topie był Huwa San tr 50 ale jest dwukrotnie droższy. Proszę poczytać o Huwa San a kupić Intra. Co do ozonowania wody to nie taki diabeł straszny. Tlen atomowy który zabija bakterie i wirusy w wodzie dosyć szybko przechodzi w tlen cząsteczkowy który jest bezpieczny. To jest tylko kwestia czasu, który jest podany przez producenta. Pozdrawiam.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 11 lipca 2020 12:24:14
Witam,
bardzo dziękuję za podpowiedzi i zainteresowanie tematem. W Warszawie gdzie mieszkam, bardzo często, ostatnio podają ulewne deszcze. Woda w zbiornikach się wymienia, nadmiar zostaje odpompowany, jest dobrze z zapachem.
Jeszcze raz dziękuję, poczytam. Spytałam, bo ja nie bardzo wierzę w cudowne preparaty na wszystko.

Pozdrawiam
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl